NOVINA UKRAJINACA

'Rusi će morati naučiti izgovarati riječ Paljanica': Kakvo je to novo oružje Kijeva koje bi moglo promijeniti tijek rata?

Aftermath of an airstrike in a location given as Kupyansk
Foto: KHARKIV REGIONAL PROSECUTOR'S OF
1/4
29.08.2024.
u 09:19

Ovi projektili dugog dometa iz Ukrajine mogu dosegnuti čak 20 vojnih baza u Rusiji

''Rusi će ubrzo naučiti izgovarati riječ Paljanica'', naslov je ukrajinskog medija Kyiv Posta nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da su Ukrajinci počeli prvi put koristiti se novim dronovima koji bi itekako mogli imati utjecaja na tijek rata koji bijesni već dvije i pol godine u toj zemlji. 

– Danas smo prvi put uspješno iskoristili naše novo oružje. Riječ je o apsolutno novoj klasi oružja – ukrajinska Paljanica. Ovo je naša nova metoda odmazde protiv agresora, neprijatelj je bio pogođen. Želim zahvaliti svima koji su ovo omogućili, svim developerima, proizvođačima i našim borcima. Ponosan sam na vas – poručio je Zelenski prije nekoliko dana. 

Zašto ukrajinska Paljanica? Odgovor na to pitanje usputno objašnjava i naslov Kyiv Posta, koji navodi kako je ovaj naziv iskoristio netko s ''očitim smislom za humor''. Naime, paljanica je inače naziv tradicionalnog okruglog kruha koji se u Ukrajini često jede za doručak ili kao poslijepodnevna užina. Međutim, Rusi imaju problema s izgovaranjem riječi ''paljanica'', zbog čega se tijekom rata počela uvelike koristiti kao način za identificiranje ruskih sabotera. 

Nije to Ukrajincima prvima palo na pamet jer legenda kaže da su tijekom Drugog svjetskog rata Nizozemci otkrivali njemačke špijune uz pomoć grada Scheveningena, čije ime Nijemci nisu mogli s lakoćom izgovoriti. 

Što se tiče Paljanice u verziji drona, medij navodi da se o novom ukrajinskom dronu šuškalo već neko vrijeme, posebice nakon što su isplivale snimke krhotina drona s krilima na mlazni pogon. Ovi dronovi nemaju pilota te su dugog dometa, a nešto su drukčijeg dizajna od tradicionalnog drona na mlazni pogon.

Projektil je sastavljen je od središnjeg tijela s naprijed postavljenim krilima, a repni dio opremljen je s četiri kontrolne površine, što je zapravo konfiguracija tipična za krstareće rakete. S obzirom na to da se lansira sa zemlje, Paljanicu pokreće turbomlazni motor, što joj omogućuje postizanje sposobnosti dugog dometa, što bi značilo da iz svojih baza može dosegnuti čak 20 vojnih baza u Rusiji. Motor je navodno podesiv za optimalnu učinkovitost goriva, omogućujući projektilu da održava ekonomičnu brzinu leta na većim udaljenostima. Iako se moglo naslutiti da su Paljanice već korištene u Rusiji, ukrajinski ministar Oleksandar Kamišin uvjerava da nije tako. 

– To je i bespilotna letjelica i projektil... i bit će još raketnih bespilotnih letjelica, baš kao što već postoji više napadačkih bespilotnih letjelica dugog dometa... to je sljedeći korak u evoluciji ukrajinske obrambene tehnologije. Radovali smo se trenutku kada [ćemo moći] demonstrirati njegovu učinkovitost neprijatelju – objasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar IvanR
IvanR
11:40 29.08.2024.

Još jedna gorka podvala da se rasturanje Ukrajine nastavi.

ZA
zagorecvz
09:32 29.08.2024.

Opa. Još jedno "Wunderwaffe". U ovom ratu smo vidjeli takvih oružja, koja će preokrenuti tok rata, od strane rusa, amerikanaca, njemaca pa zakaj ne i od ukrajinaca.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:47 29.08.2024.

Radi se vjerojatno o preinaci onog tupoljev drona što je prije 2 g. pao na Jarun. Otprilike toliko usavršen kao stojadin u odnosu na fiat 128.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije