Za pohod na vrh znali samo u Planinarskom klubu

Planinari bez obveze javljanja

15.01.2006.
u 19:53

Planinari u Hrvatskoj nemaju obvezu javiti se bilo kome prije negoli krenu na uspon. No, većina su obično članovi nekog planinarskog kluba, tako da klupski kolege uvijek znaju gdje se tko penje. Tako je bilo i sada, u PK "Splitu" znali su za pohod ove ekipe na Sveto brdo.

Dojavu o nestanku trojice planinara Gorska služba spašavanja primila je u subotu oko 10 sati, no do trenutka kada su nađeni više im nije bilo pomoći. Do Svetog brda se najčešće kreće sa skloništa pod Vlaškim gradom. Za uspon je u dobrim uvjetima potrebno oko sat vremena, a u uvjetima snjega i leda nešto više.

Na dionici Vlaški grad - Sveto brdo skoro nema ni stabla ni kamena. Osim dvije dublje vrtače do grebena iznad skloništa sve je brisani prostor, na metre i metre uokolo potpuna bijelina, prekriven snijegom i ledom. Led je bio koban ovaj put Noć prije koju smo proveli bez grijanja i to u skloništu u Ivinim vodicama pokazala je šta je noć na Velebitu. Moji prijatelji koji su imali malo lošiju opremu proveli su besanu noć oblačeći na sebe sve što im se našlo pod rukom objašnjava Anamarija Marović iz planinarskog kluba Split.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije