LEX PERKOVIĆ

Platforma 112: Izbjegavanje preuzetih obveza loš je put

Josip Perković (1)
Anto Magzan/PIXSELL
20.09.2013.
u 14:47

Kao ravnopravna članica Europske unije, Hrvatska može i treba koristiti ponajprije mehanizme EU, poručuju iz Platforme 112

Organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112 danas su ponovno pismenim putem apelirale na Vladu da u najkraćem roku pokrene ukidanje spornih odredbi Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. lex Perković, te pokrene izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj.

"Izbjegavanje preuzetih obveza loš je put. Kao ravnopravna članica Europske unije Hrvatska može i treba koristiti ponajprije mehanizme EU, poput Europskog suda pravde radi pokretanja političke inicijative za jednaku i potpunu primjenu EUN-a u svim državama članicama, dakle bez mogućnosti vremenskog ograničenja primjene", piše u priopćenju.

"Umjesto toga, iz države koja je vodila dugotrajne pregovore i konačno svladala mnoge prepreke upravo u odnosu na pravosuđe i ljudska prava, Vlada i Sabor jednostrano su suspendirali primjenu europskog uhidbenog naloga. Paradoksalno, to nas je dovelo do porazne činjenice da Hrvatska, kao država koja je i te kako trebala pravosudnu pomoć drugih država u procesuiranju ratnih zločina, umjesto da drugima nameće najviše standarde potpune primjene EUN-a, sada čini suprotno", poručuju iz Platforme 112.

>> Kako će završiti politički triler 'lex Perković'? Ovo je 5 scenarija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije