Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SRAMOTNA POLITIKA'

Plenković: Negiranje hrvatskog jezika u srpskom udžbeniku nedopustivo

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
05.10.2021.
u 15:19

"Ne vidim koja je namjera i s kojom to mudrošću i pameću se to dogodilo. To ću reći osobno i predsjedniku Vučiću koji će biti danas i sutra u Sloveniji na samitu" EU-Zapadni Balkan, poručio je Plenković

Negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku Republike Srbije sramotno je i nedopustivo, poručio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao da će to reći srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

"Veleposlanstvo, ministarstvo vanjskih poslova i sve nadležne službe imaju jasnu zadaću da prosvjeduju prema institucijama Srbije", kazao je Plenković novinarima nakon sastanka stranaka parlamentarne većine u Banskim dvorima. "Mislimo da je to sramotna politika", dodao je.

Hrvatska očekuje da Srbija da "ispravi takve anomalije u udžbenicima" kojima se pokazuje i "nedostatak poštovanja" prema susjednoj zemlji.

"Ne vidim koja je namjera i s kojom to mudrošću i pameću se to dogodilo. To ću reći osobno i predsjedniku Vučiću koji će biti danas i sutra u Sloveniji na samitu" EU-Zapadni Balkan, poručio je Plenković.

U udžbeniku gramatike skupine autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“. 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku, poručivši da je to "vrh ledenog brijega društvenog konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji“.

Plenković je komentirao i potpisivanje ugovora o kupnji 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale od Francuske.

Kazao je da se na ugovoru "temeljito radi, stručno sa svim službama koje su angažirane" i da će francuski zrakoplovi biti isporučeni Hrvatskoj 2024.

“Jako smo mudro napravili cijelu financijsku konstrukciju koja neće dodatno utjecati na pitanje našeg deficita s obzirom da nam je ambicija ući u europodručje 2023", kazao je premijer koji očekuje da će francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetiti Hrvatsku tijekom jeseni.

>> Pogledajte i ovaj video: Zoran Milanović o kritikama srbijanske premijerke Ane Brnabić

Komentara 34

DU
Deleted user
15:48 05.10.2021.

ako postoji onda na htv treba titlati npr.pupavca ...e to ne ide...

Avatar Apsalar
Apsalar
15:51 05.10.2021.

Jezik se, izmeđuostalog, čuva i Rafalima.

Avatar malistricek
malistricek
20:31 05.10.2021.

Ko u Hrvatskoj priča "hrvatsiki"? Dalmatinci, Međumurci, Podravci , Posavci ili Istrani???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije