Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVO JE NEPONOVLJIV TRENUTAK'

Plenković: Puna su nam srca, ušli smo u obitelj Rafalea i to mijenja naš međunarodni položaj

Svečani program na dočeku prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/11
25.04.2024.
u 14:11

– Ostvarili smo san. Razgovarao sam s pilotima, puno je srce svima, oduševljeni smo – kazao je kratko premijer Plenković novinarima

Premijer Andrej Plenković održao je govor na svečanosti prihvata šest borbenih zrakoplova Rafalea koji su stigli u Hrvatsku. Zrakoplovi su nešto prije 11 sati poletjeli iz Francuske, a na Pleso su stigli točno u 12.30 sati. 

– Ostvarili smo san. Razgovarao sam s pilotima, puno je srce svima, oduševljeni smo – kazao je kratko prije svečanosti premijer Plenković novinarima. 

– Danas je veliki dan, možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim godinama. Ministar Anušić prisjetio se gospodina Živkovića i svih onih koji su u nemogućim uvjetima činili sve da obrane hrvatski teritorij i ostvare našu slobodu. Zahvaljujem njemu i brojnim pilotima HRZ-a koji su danas s nama. Puna su srca svih nas na ovom zajedničkom velikom ostvarenju kojim jačamo sposobnosti Hrvatske vojske, stječemo snagu odvraćanja kakvu nikad nismo imali. Ušli smo u obitelj Rafalea i to mijenja naš međunarodni položaj i našu ulogu u okviru sjevernoatlantskog saveza, EU i drugih međunarodnih organizacija. Čovjek se uvijek dobro osjeća kada jedan posao uspije dovesti do kraja, a ova nabava bio je  zahtjevan proces – kazao je Plenković te zahvalio bivšem ministru Damiru Krstičeviću, ali i Mariju Banožiću. 

– Bio je to zahtjevan posao, trebalo je uklopiti milijardu eura u financije države. Možemo zaista biti zadovoljni. Ovo je neponovljiv trenutak, trenutak koji nije za jednu godinu, dvije godine, ovi avioni čuvat će hrvatsko nebo i more sljedećih 40-ak godina i bit ćemo respektabilna vojna sila koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe. Ovo se ne događa svaki dan – rekao je premijer Plenković. 

Podsjetimo, Hrvatska je od Francuske kupila ukupno 12 Rafalea, deset jednosjeda i dva dvosjeda, a danas stiže njih šest. Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafalea održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

GALERIJA Ovo  su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

Svečani program na dočeku prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku
1/29
Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zagabria5
14:29 25.04.2024.

Političari manje više svi su isti, ali kupovina Rafalea i pogotovo popratnog naoružanja kao Storm Shadow krstarećih projektila dometa 550 km stavlja nas u vodeću poziciju regionalne vojne sile. Tko želi ekonomski prosperitet mora imati snažnu vojnu komponentu i nama se sada perspektiva mijenja na bolje. Jedino da još dovedemo u red redom nesposobne političare

HA
harpot
14:59 25.04.2024.

Veliki dan za našu državu, hvala svima koji su doprinjeli da se ovo dogodi. Uvjeren sam da je ovo dobro pozicioniranje u smislu sigurnosti i odvraćanja onih koji bi eventualno poželjeli ono što se događalo u 90. godinama prošlog stoljeća. I još nešto, preporučujem onim novinarima koji ovo nazivaju kvantnim skokom HRZ-a da pogledaju u enciklopediji što znači izraz kvantni skok pa nakon toga neka komentiraju. Ima ih nekoliko na portalima i elektronskim medijima.

DU
Deleted user
14:46 25.04.2024.

Neka, hvala ljudima iz HDZ-a koji su odlučili sačuvati naše ratno zrakoplovstvo. Ljevica na vlasti bi novac potrošila vjerojatno na hotele za ilegalne migrante i njima sklone udruge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije