PREMIJER U SRBIJI

Plenković: S Brnabić sam razgovarao o tri grupe pitanja, od nestalih i granica do Kosova

Subotica: Plenković i Brnabić nakon otvorenja Hrvatskog doma obratili su se medijima
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/8
23.06.2023.
u 18:01

Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, Andrej Plenković otvorio je novo sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu

Premijer Andrej Plenković stigao je u petak prijepodne u Srbiju i posjet hrvatskoj manjini započeo susretom sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u vojvođanskom gradu Srijemskoj Mitrovici. Sastanak je iza zatvorenih vrata održan nakon obilaska katedrale svetoga Dimitrija, a nazočili su mu uz biskupe, mjesni svećenici i predstavnici katoličkih i hrvatskih institucija i organizacija u Srijemu. Srijemska Mitrovica vjersko je i institucionalno središte Hrvata katolika u Srijemu. Tu je vojvođansku regiju tijekom ratnih devedesetih pod pritiskom i prijetnjama napustilo između 30.000 i 40.000 građana hrvatske pripadnosti.

Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici, hrvatski premijer otišao je na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu. Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić otvorio je novo sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu. Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

VIDEO Plenković stigao u Suboticu

Tijek događaja: 

18:30 - Zaoštravanje retorike između Hrvatske i Srbije nikad nije dolazilo iz hrvatske vlade, rekao je premijer Andrej Plenković tijekom posjeta Subotici. „Kad je riječ o hrvatskoj vladi, osobito u ovih sedam godina koliko sam premijer, mislim da nije bilo niti jedne situacije da je zaoštrena retorika, a da je to krenulo s naše strane“, rekao je Plenković novinarima tijekom svog prvog posjeta Srbiji. 

Naglasio je da je to „vrlo važno za javnost u Srbiji“ i da vlada nikad nije poticala „atmosferu koja bi trebala pogoršati odnose između dvije zemlje“. Plenković je rekao kako se u proteklim mjesecima „stvara ozračje“ za rješavanje konkretnih pitanja koje dugo opterećuju dvije države, no da je za korake naprijed potrebno puno „dana, stručnjaka, resora i dobre volje“. 


18:10 - Premijer je rekao kako je sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić razgovarao o važnim pitanjima. 

- Ja bih ih podijelio u 3 grupe – od pitanja granica, nestalih u ratu, ratnih šteta i svega što opterećuje naše odnose godinama. Druga skupina tema su unaprjeđenje gospodarske razmjene. Razgovarali smo o europskom kontekstu, o situaciji vezanoj za Kosovo, stabilnosti regije, ali i srpskom europskom putu - rekao je Plenković. 


18:05 - Želimo ojačati položaj hrvatske nacionalne manjine u nama susjednim zemljama. Položaj hrvatske manjine u Srbiji je od posebnog interesa za hrvatsku Vladu. Rane iz recentne prošlosti omeđuju dinamiku i brzinu naših odnosa. Ovaj prvi posjet otkad sam predsjednik Vlade, predstavlja više simbiličnih poruka, rekao je premijer Plenković. 

- Ovaj posjet ćemo iskoristiti za unapređenje odnosa između Hrvatske i Srbije - rekao je. 


17:58 - Uživo pratite izjave iz Srbije. 

"Susret Brnabić i Plenkovića potvrdio je da su manjine uistinu mostovi za suradnju i da možemo biti odlična poveznica kada su u pitanju druga područja suradnje između vlasti dviju država", kazao je Žigmanov. 


17:42 - Do posjeta hrvatskog premijera Hrvatima u Srbiji dolazi u razdoblju otopljavanja odnosa Hrvatske i Srbije koje je počelo imenovanjem čelnika DSHV-a Tomislava Žigmanova za ministra u Vladi Srbije u listopadu 2022.

Predsjednica srbijanske vlade ocijenila je da današnji Plenkovićev posjet i njezin nedavni posjet Zagrebu daju impuls boljim odnosima te da je važno da su dvije zemlje započele s intenziviranjem dijaloga, da će to biti značajno za stvaranje klime za razgovore i rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje.


17:01 - Premijer Andrej Plenković obratio se na otvorenju Hrvatskog doma – Matice. 


16:54 - Premijer Plenković na Twitteru se osvrnuo na susret s Anom Brnabić. Izjave za medije očekuju se oko 17.15 sati, nakon prigodnog programa u dvorištu Hrvatskog doma – Matice.

"Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa pridonose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obiju vlada. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja", ističe Plenković.  


16:10 - Sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, Plenković je otvorio novo sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu.

Foto: Branimir Bradarić


16:05 - Premijer Andrej Plenković naveo je kako je sudjelovao na radnom sastanku u Subotici.

"U Hrvatskom domu Matica u Subotici održali smo radni sastanak s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić, predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovom i predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji!", poručio je. 


16:00 - Plenković ističe kako Vlada RH pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji.

"Drago mi je susresti se s hrvatskom zajednicom u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Svalinom i predstavnicima župe sv. Dimitrija. Hvala vam što skrbite o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture. Vlada RH pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji!", objavio je na Twitteru.

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
19:22 23.06.2023.

Laži, laži, laži me, ti to radiš naj bolje.

DE
Demigodessnixie
19:44 23.06.2023.

lipo reci Andrej da su ti važniji interesi EU od hrvatskih i da smo mi mrkva za privlačenje Srbije u EU, da ih nećemo blokirati, da ćemo im čak asistirati i Bog zna što sve progutati da bi država u kojoj je četništvo rehabilitirano, a SANU 3 u realizaciji opet dobila priliku lupetati o "tko nas bre zavadi" dok po Zagrebu i Splitu praše sovjetske/jugo koračnice u režiji Senfa i Kljunka

PV
prcko.vita
18:55 23.06.2023.

Nek si ti reko tom Brnabiću kako stoje stvari, nek malo vidi ko je gazda na balkanu, jel tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije