PREMIJER U NEW YORKU

Plenković u govoru u UN-u: Tri su ključna područja koja trebaju pozornost svih nas

World leaders attend United Nations "Summit of the Future" in New York
Foto: David Dee Delgado/REUTERS
1/3
23.09.2024.
u 18:59

Članice su u nedjelju usvojile „Pakt za budućnost”, dokument kojim su se obvezale na jačanje multilateralizma radi „bolje budućnosti za cijelo čovječanstvo”

Sprječavanje sukoba, održivi razvoj i pravedniji i inkluzivniji sustav globalnog upravljanja trebaju biti u fokusu međunarodne zajednice, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković u Ujedinjenim narodima. „Svijet je danas suočen s alarmantnim rastom sukoba. Duh suradnje koji je dugo bio temelj međunarodnih odnosa, a utjelovljen je u Ujedinjenim narodima, pod velikim je pritiskom”, upozorio je Plenković na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Članice su u nedjelju usvojile „Pakt za budućnost”, dokument kojim su se obvezale na jačanje multilateralizma radi „bolje budućnosti za cijelo čovječanstvo”. Pakt na više od 20 stranica sadrži 56 mjera u raznim područjima - multilateralizma, poštivanja povelje UN-a i održanja mira, reforme međunarodnih financijskih institucija i Vijeća sigurnosti UN-a, borbe protiv klimatskih promjena, razoružanja i razvoja umjetne inteligencije. 

Plenković je u govoru rekao da u je u turbulentnim vremenima povratak povjerenja i solidarnosti "imperativ” i izdvojio tri ključna područja koja trebaju kolektivnu pozornost. „Prvo, sprječavanje sukoba je hitnije nego ikad. Naše iskustvo u Hrvatskoj podsjeća nas na važnost ranog djelovanja i diplomacije kako bi se spriječila nepotrebna patnja”, rekao je premijer. 

„Drugo, ne smijemo se kolebati u našoj predanosti održivom razvoju. Klimatska akcija, zaštita bioraznolikosti i zaustavljanje uništenja okoliša ključni su za naše preživljavanje”. „Treće, moramo težiti pravednijem i inkluzivnijem svjetskom sustavu upravljanja. Međunarodne organizacije moraju evoluirati kako bi bile reprezentativnije, promicale ljudska prava i društveni razvoj koji odražava raznolikost nacija svijeta”, kazao je.

POVEZANI ČLANCI:

 

„Vrijeme za djelovanje je sada. Hrvatska je spremna doprinositi pravednijem, miroljubivom i održivom svjetskom poretku”, zaključio je Plenković. Premijer će u SAD-u boraviti cijeli tjedan te će posjetiti i Los Angeles i Chicago. U najvećem kalifornijskom gradu će se sastati s gradonačelnicom i vijećnicima, hrvatskom zajednicom i američkim gospodarstvenicima, a održat će i predavanje na University of South California, sudjelovati na okruglom stolu na UCLA-u i posjetiti hrvatske znanstvenike u  NASA Jet Propulsion Laboratoryju. U Chicagu će obići Hrvatski etnički institut i hrvatsku Crkvu sv. Jeronima te sudjelovati na obilježavanju 50. obljetnice osnutka Hrvatskog kulturnog centra, priopćila je vlada. 

>> VIDEO Novi iPhone stigao u Hrvatsku: Cijena za mnoge nedostižna, bili smo na prezentaciji

Komentara 4

N1
Neretva 1993
20:22 23.09.2024.

Vučić dovodi nove tvornice, odlikuje sve one koji nisu priznali genocid u Srebrenici,ruga se ostatku svijeta..., a vi i dalje o globalizmu.

OO
Ooooooopići
21:17 23.09.2024.

Sotonisti globalisti idu dalje sa svojom agendom

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
20:49 23.09.2024.

🥱🥱🥱🥱 ... Dodao bih još i zalaganje za spas dupina i periski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije