DANAS U VEČERNJEM

Za Plivu nema straha, ona je Tevin biser

19.12.2017.
u 00:08

Tržište je nakon snižavanja kreditnog rejtinga tvrtke na ocjenu tek stepenicu iznad ‘junk statusa’ srušilo cijenu dionice kompanije za 59%

Dužnička kriza izraelske Teve, vlasnice domaće farmaceutske kompanije Plive, uzrokovala je u nedjelju blokadu aerodroma, cesta, banaka u Izraelu. Teva je najavila da će otpustiti čak 14.000 radnika, odnosno četvrtinu radne snage, od kojih i 1750 radnika u Izraelu. U Hrvatskoj je zasad mirno, ne očekuju se otkazi, dapače zapošljavaju se novi stručnjaci, a kompanija i ulaže.

U pogone uložili 200 milijuna

Pliva je stabilna, kontrolira domaće tržište i izvozi. U tvrtki nam kažu da su u godinu dana prihode od prodaje i izvoza povećali 25 posto, a generička ‘viagra’ koja se proizvodi u Hrvatskoj na tržištu SAD-a bilježi desetke milijuna dolara prihoda. Pliva je i lani povećala prihode na 4,6 milijardi kuna, uz više od 700 milijuna kuna čiste dobiti, što je trećina ukupne Tevine dobiti u 2016.   

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju

Ne propustite i druge teme:

- Splitskoj šestorci život spasili policajci u civilu

- Badnjak bez posta i nemrsa

- Kako odbarati i njegovati božićno drvce

- Kako je Bernardić platio skupi MBA program

Ključne riječi

Komentara 4

NE
Nepokolebljiv
05:01 19.12.2017.

"Strucnjaci" kazu "nema zime za Plivu"! I tu se slazem, jedino je u problemima Teva i to narocito u izraelskim pogonima. Teva u Izraelu gubi gotovinu a ne smije otpustati ili zatvarati neprofitne pogone. Kako se velike firme docepaju punoo gotovine? Prodati nesto sto gubi? Ne ! Tko normalan ce kupiti nesto sto gubi? Prodaje se za ponesto napuhanu cijenu ono sto generira gotovinu (u ovom slucaju kao Pliva). Prema tome vrlo je vjerojatno Teva ce unovciti Plivu da spasi gubitnicke pogone u matici drzavi gdje nesmije kakati gdje jede! Daakle za Plivu nema opasnosti! Promjenit ce "prezine" nekoliko mjeseci poslije ce doci neki tipovi koji ce do tada uvidjrti da su ponesto preplatili Plivu pa ce pokusati srezati "troskove" da nadoknade gubitke u preplacivanju. Nastradat ce nekoliko "debelih macaka" Plive i eventualno umanjiti n=Poneke benefite zaposlenicima bez kojih ce ovi uspjeti preziviti! Toliko ja znam iz iskustva industrijskog "management"savjetnika. Pa neka si sada "Plivasi" razmisljaju!

Avatar trooso
trooso
04:54 19.12.2017.

renacionalizacija

BA
Briselski_Anemija_Blentović
07:32 19.12.2017.

Mogli bi Plivu opet kupiti natrag isto kao i INU prošlog Božića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije