MINISTARSTVO

"Po iskorištenosti EU novca, iza Hrvatske je 12 zemalja"

Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU
1/2
03.11.2022.
u 12:32

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU učestalo obavještava sve korisnike koji koriste sredstva fondova Europske unije da svoje projekte trebaju privesti kraju kako bi uspjeli povući sva sredstva koja su ugovorili, a brojka od 78 posto isplaćenih sredstava već sada je pokazatelj da se veliki broj projekata priveo kraju - naglasila je ministrica.

Hrvatska je ubrzala iskorištenost novca iz EU fondova, a iza nje je po tome 12 država Europske unije. Proizlazi to iz posljednjih podataka objavljenih na stranici Europske komisije Cohesion data, a na što je ukazala ministrica Nataša Tramišak.

Do 20. listopada ove godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,73 milijardi eura. Ukupno je isplaćeno 8,35 milijardi eura, odnosno 77,81 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,90 milijardi eura, odnosno 64,34 posto dodijeljenih sredstava.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tramišak održala je, naime, sastanak s hrvatskom članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, s kojom je razmijenila podatke o prošloj godini, kao i o trenutnoj iskorištenosti fondova Europske unije u prvih deset mjeseci 2022..

Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Tramišak je pohvalila napore korisnika da sve svoje ugovorene projekte završe do kraja 2023., a nakon čega će se povući crta i vidjet će se koliko je RH ukupno iskoristila sredstava.

- Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU učestalo obavještava sve korisnike koji koriste sredstva fondova Europske unije da svoje projekte trebaju privesti kraju kako bi uspjeli povući sva sredstva koja su ugovorili, a brojka od 78 posto isplaćenih sredstava već sada je pokazatelj da se veliki broj projekata priveo kraju - naglasila je ministrica.

Osvrnula i na podatke od početka mandata te je istaknula kako se od srpnja 2020. "bilježi značajno povećanje s 37 posto na 78 posto isplaćenih sredstava", a ukoliko bi se ovim tempom nastavilo isplaćivati sredstva krajnjim korisnicima i ovjeravati ih prema Europskoj komisiji, dodaje ona, "Hrvatska bi na kraju financijske perspektive mogla biti među najuspješnijim državama Europske unije".

Kako navode u Ministarstvu, u odnosu na druge države Europske unije, prema zadnjim podacima Europske komisije, iza Hrvatske je 12 država, a Hrvatska se po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije, zajedno s Maltom, nalazi ispred Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Luksemburga, Danske, Austrije, Velike Britanije (koriste sredstva fondova Europske unije za razdoblje 2014.-2020.), Belgije, Švedske, Irske i Latvije.

Komentara 1

PR
prahrvat
13:06 03.11.2022.

kaj veli Raspudićenko na to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije