radno vrijeme

Po novom Zakonu o radu tjedno se može raditi i do 60 sati

\'11.03.2011. Avenija Dubrovnik, Zagreb-U dvorani Globus na Zagrebackom velesajmu odrzan je sredisnji odbor HDZ-a. Ivan Domagoj Milosevic Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
05.05.2011.
u 16:11

Hrvati izvan Hrvatske ubuduće bi bili podijeljeni u tri kategorije, Hrvati u BiH, hrvatske manjine u europskim zemljama te hrvatsko iseljeništvo, a uskoro bi se zakonom uredile povlastice koje bi imali Hrvati koji ne žive u Hrvatskoj.

U Sabor je sa sjednice Vlade otišao prijedlog promjena Zakona o radu koje reguliraju raspored radnog vremena, što će olakšati rad u sezonskim djelatnostima. Tjedno će se tako moći raditi do čak 60 sati, ako radnici na to daju pismeni pristanak, a lakše će se moći organizirati i noćni rad. Više tako nije obvezno osmosatno radno vrijeme, što je onemogućavalo da vatrogasci gase požar dulje od osam sati, nego se može raditi od 12 – 24 i 12 – 48 sati.

Također, Hrvati izvan Hrvatske ubuduće bi bili podijeljeni u tri kategorije, Hrvati u BiH, hrvatske manjine u europskim zemljama te hrvatsko iseljeništvo, a uskoro bi se zakonom uredile povlastice koje bi imali Hrvati koji ne žive u Hrvatskoj. Navodi se to u strategiji odnosa RH s Hrvatima izvan Hrvatske, koju je donijela Vlada.

Između ostaloga, predviđa se i uvođenje tzv. hrvatske kartice, "CroCard", koja bi im dala povlastice u turističkim posjetima. Osim olakšavanja primitka u državljanstvo, uvodi se nova kategorija – Hrvati bez državljanstva, koju bi mogli dobiti i supružnici bez hrvatskih korijena, a omogućavala bi i kupnju nekretnina na što sad nemaju pravo Hrvati bez državljanstva koji žive u prekooceanskim zemljama.

– Iseljeni Hrvati uz kapital donose i emocije – rekao je potpredsjednik Domagoj Ivan Milošević, najavljujući novi poziv iseljenim Hrvatima da investiraju u domovini.

Nakon brojnih kritika Vlada je odustala od zabrane pomoći prijatelja i susjeda te novi prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju neregistrirane djelatnosti ne sadrži više odredbu prema kojoj je zabranjena pomoć susjeda ako stanuju na udaljenosti većoj od 500 metara.

Premijerka i dalje štedi, ovaj put na naknadama koje su za rad u povjerenstvima do sada dobivali i državni službenici, a više to neće biti dobivati.

Komentara 102

AR
ariesrevelator
12:12 06.05.2011.

Nema iznjene Zakona o radu bez referenduma ! Dosta s tim protuzakonitostima. Dosta više s demagoškim trabunjanjem o \"iseljenim Hrvatima\". Koliko čovjek može biti smeće i smrad, poput ovog Domagoja Ivana ... Hrvati bez \"državljanstva\", koji žive u prekooceanskim zemljama ... Koji su sad ti ? Kol\'ko ih to ima i zašto nemaju državljanstva ? Supružnici hrvatskih državljana, bez hrvatskog državljanstva ... Na hrvatsko državljanstvo ima pravo svaki supružnik hrvatskog državljana ! Koja podvaljivanja za podilaženje najsmradnijoj kategoriji ove nacije ...

UK
Ugo Kajvez
21:43 05.05.2011.

Hrvati u svojoj domovini će raditi bar 60 sati i to sve za 2 000 kn, .. ..... ako su sretnici .............. svaka čast, obespravljenje do robovskog rada, ...... ovo je siguran poziv da se opet jave partizani ..........

LI
linalena
21:22 05.05.2011.

Hrvati iz dijaspore će dobiti Cro card, znači popuste kad idu na ljetovanje.Ja za moju obitelj moram platiti punu cijenu.Pa , jesmo li jednaki? Ili smo mi koji smo se u Hrvatskoj rodili, građani drugog reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije