ROBERT LIGHTHIZER

Trump ga voli, a ostali strahuju pred njime: Jedan je od rijetkih dužnosnika koji je 'preživio' na svojoj poziciji

House Select Committee on the Strategic Competition Between the United States and the Chinese Communist Party hearing "Leveling the Playing Field: How to Counter the CCP's Economic Aggression"
CNP/AdMedia
05.08.2024.
u 23:44

Bivši šef trgovine imao bi 80 godina 2028., kada sljedeći predsjednički mandat ističe. Iako Trump ima veliko poštovanje prema njemu, bliski Lighthizerovi suradnici sumnjaju da će ga Trump pozvati na ekonomsku poziciju

Pobijedi li Donald Trump na američkim predsjedničkim izborima u studenom, sa sobom će u Bijelu kuću najvjerojatnije povesti  Roberta Lighthizera, koji je služio kao savjetnik predsjedniku u Trumpovom prvom mandatu. Ako do toga dođe, Lighthizer bi bio jedan od rijetkih savjetnika koji se vraćaju na tu poziciju. Neki analitičari strahuju da bi u tom slučaju mogao predlagati još disruptivnije politike, što zabrinjava strane ulagače na Wall Streetu.

Četiri bivša dužnosnika iz Trumpove administracije anonimno su potvrdila da je Lighthizer kandidat za više seniorskih pozicija u drugom mandatu. Spominju se uloge tajnika u ministarstvima financije ili trgovine, trgovinskog predstavnika, ekonomskog savjetnika, pa čak i šefa osoblja Bijele kuće, doznaje Politico. Šanse za dobru poziciju porasle su mu otkako je za potpredsjednika izabran senator JD Vance koji se ideološki poklapa s njim. Ono što je kod Lighthizera posebno zanimljivo je to što održava pozitivne odnose s političarima i na ljevici i na desnici, zbog čega je iznimno važan Trumpu, koji se našao u nekoliko sukoba čak i s ljudima unutar svoje stranke. Osim toga, nikada se nije pretjerano gurao u Washingtonu ni tražio osobnu slavu, već se fokusirao na agenciju bez da oduzima pažnju šefu, što mu je pomoglo ne samo da preživi turbulentan mandat, već i da profitira u uvjetima u kojima su brojni njegovi kolege otpušteni.

Čak i Demokrati koji su se krvavo borili protiv Trumpovih politika često su nalazili zajednički jezik s Lighthizerom. "On je bio jedan od Trumpovih dužnosnika koji su koristili svoj prijašnji život, svoju pozadinu, na način koji ga je učinio relevantnim" komentirao je zastupnik u senatu Ron Wyden. Republikanac Richard Neal objasnio je da se Lighthizer priklonio demokratskim prioritetima što mu je pomoglo da zadobije njihovo povjerenje. Dobro se nosio s domaćim i stranim vladama zbog bliskog odnosa s Trumpom koji je imao veliko povjerenje u njega. "Osjećao si da je imao pristup ključnim ljudima u administraciji, uključujući i predsjednika, ali imao je i znanje i iskustvo da koristi te informacije" dodao je Wyden.

No čak i neki dužnosnici koji su osobno bili u dobrim odnosima s Lighthizerom oprezni su kada su u pitanju njegovi agresivniji planovi za drugi mandat. Brojni ekonomisti upozoravaju da bi mogao uzrokovati skok inflacije i zaprijetiti američkoj ulozi jedne od vodećih svjetskih ekonomija. To se prvenstveno odnosi na visoke carine i poteze koji smanjuju vrijednost dolara. "Lighthizer nije bio zainteresiran za suradnju sa saveznicima" ocijenio je predstavnik vlade jednog američkog saveznika, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Strane vlade mogu očekivati "još težu suradnju s njim" ako Trump ponovno pobijedi, dodao je. S druge strane, Kenneth Smith Ramos, koji je vodio pregovore za meksičku vladu u revizijama NAFTE (Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini) kaže da je Lighthizer pomogao smiriti tenzije kada su razgovori postali napeti. "Njegova strategija bila je predložiti desetke vrlo ekstremnih odredbi i onda dozvoliti da polako otpadaju, čuvajući nekolicinu stvarnih prioriteta" ustvrdio je.

POVEZANI ČLANCI:

Važno je napomenuti kako su Lighthizerove politike neke od najdugovječnijih iz Trumpove ere. Iako je Joe Biden nastojao povući većinu odluka svog prethodnika u sferama okoliša, zdravstva i imigracije, sačuvao je, pa čak i produljio, trgovinske politike o kojima je pregovarao Lighthizer. Naravno, ne slažu se s tim politikama svi na sceni, no senatori ističu kako se radi o dokazu da su kvalitetne i dobre za SAD, s obzirom na to da ih predsjednik iz druge stranke nije ni pokušao ukinuti. Stručnjaci su zabrinuti prvenstveno zbog Trumpova prijedloga za 10 posto carine na sve proizvode i značajnom povećanju nameta na proizvode iz Kine. Lighthizer također radi na planu za oslabljenje američkog dolara koji bi rezultirao povećanjem izvoza, što je Trump spomenuo u nedavnom intervjuu. Kamala Harris u svojoj kampanji iznosi procjene ekonomista koji smatraju da bi Trumpova pobjeda, upravo zbog ovih politika, mogla rezultirati skokom inflacije i padom ekonomskog rasta.

Ipak, još je otvoreno pitanje hoće li Lighthizer dobiti poziciju. Bivši šef trgovine imao bi 80 godina 2028., kada sljedeći predsjednički mandat ističe. Iako Trump ima veliko poštovanje prema njemu, bliski Lighthizerovi suradnici sumnjaju da će ga Trump pozvati na ekonomsku poziciju. "Bivši predsjednik voli Boba i poštuje ga, no na kraju dana, neće mu dati posao u ministarstvu financija. Htjet će tamo nekog biznismena" procijenio je jedan bivši dužnosnik iz Trumpove administracije.

GALERIJA Trumpov prvi skup nakon pokušaja atentata

House Select Committee on the Strategic Competition Between the United States and the Chinese Communist Party hearing "Leveling the Playing Field: How to Counter the CCP's Economic Aggression"
1/16

Komentara 1

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
00:26 06.08.2024.

Trump voli Lighthizera, ja volim Trumpa, a Lighthizer voli mene. Circulus vitiosus. Živjela ljubav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije