PTIČJA GRIPA Hrvatski epidemiolozi skeptični prema odluci ministra Čobankovića da na Čiovu ne primijeni hrvatski model "ubij i plati", nego EU-ov mlaki model zaštite

'Pobiti svu perad': Sad zbog 200 kokoši nećemo mirno spavati

hrv-gripaa-txt.jpg
import
21.02.2006.
u 20:27

Objašnjenje ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da će mjerodavne službe poštedjeti perad s Čiova "zbog specifičnosti otoka" zabrinulo je ugledne hrvatske stručnjake koji se već mjesecima bave uspostavom učinkovitog državnog obrambenog i zaštitnog sustava protiv prodora smrtonosne ptičje gripe.

Nema tu iznimaka
Stručnjaci, posebice zato što je potvrđen H5N1, nikako ne odobravaju "iznimke" koje spominje Čobanković (malo peradi na otoku boravi u zatvorenom sustavu, izoliranost otoka i sl.), nego razmišljaju na stručan način.

Hrvatski model suzbijanja zaraze vrlo je racionalan, premda nepopularan, i jedini jamči ono najvažnije da smrtonosni virus H5N1 neće prijeći s divljih ptica na domaću perad kaže ugledni hrvatski stručnjak iz "prve crte obrane" hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Taj model temelji se na beskrupuloznoj, brzoj i odlučnoj akciji, odmah nakon lociranja uginulih i zaraženih ptica, kao što je učinjeno u Slavoniji kod prve zaraze.

Stoga se, osim 10 kilometara širokog pojasa karantene, u krugu od tri kilometra mora prikupiti i uništiti svaki primjerak peradi, kako bi se uklonila i mala mogućnost širenja zaraze koja bi, prijeđe li na perad, doslovce i ubrzo "zavila u crno" cijelu hrvatsku peradarsku industriju. O nekakvoj mogućnosti izvoza tog mesa, naravno, tada može biti riječi samo u mašti.

Što je s Brstilom?
Stručnjake začuđuje što je ministar Čobanković tako olako odustao od primjene hrvatskog modela, u javnosti nazvana "ubij i plati" (odmah nakon uništavanja slijedi naknada), a toliko se ponosio kad su mu u Pekingu svjetski stručnjaci čestitali na izboru učinkovita modela.

U stručnim krugovima čuje se kako su zabrinuti svi stručnjaci, epidemiolozi, veterinarski inspektori i sanitarci, koji su dosad pomno slijedili i objašnjavali stroge odluke ministra Čobankovića i glavnoga državnog veterinarskog inspektora dr. Mate Brstila. Zaključuju čak da je Brstilo sada previše zauzet problemima zbog kravljeg ludila.

- Zbog 200 kokoši doći ćemo u situaciju da mirno ne spavamo navode oni i tvrde: Trebalo je i na Čiovu pobiti svu perad, javno, pred kamerama, no "nježnije" nego prije, injekcijama.


14 milijardi doza!

Kina se odlučila cijepiti svu perad i tako na najdjelotvorniji način spriječiti prodor virusa H5N1 prema drugim životinjama i ljudima. Golem je to zadatak jer, procjenjuje se, Kina posjeduje "jato" od čak 14 milijardi različite peradi! Najmnogoljudnija zemlja svijeta već komercijalno proizvodi nekoliko vrsta cjepiva za perad. (Da. I.)


Francuzi traže odobrenje EK

Francuska, kao najveći europski proizvođač peradi, i Nizozemska, koja je prije 7 godina uništila 30 milijuna peradi zbog zaraze drugim virusom ptičje gripe, traže od Europske komisije da im odobri cjepljenje sviju jata peradi, no EK odugovlači. Francuska i Nizozemska već proizvode cjepivo, tvrde da je 80 posto učinkovito. Problem je što će, bude li cijepljena, njihova perad posjedovati umrtvljeni H5N1 virus, a neće se znati je li detektiran zbog cjepiva, ili uginuća zbog ptičje gripe. Da.I.


Labud s Pantana ili iz Solina?

Pretpostavlja se da je zaraženi labud doletio s Pantana, kao i drugi mrtvi labud koji je pokupljen u mjestu Plano, čiji rezultati analize još nisu gotovi. Još 19. siječnja na Pantan je doletjelo jato od 32 labuda. Dva su uginula, sedam ih je odletjelo, a preostala 23 pozorno se prate. Bilo je i špekulacija da je zaraženi labud došao iz Solina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije