Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napredak hrvatskih poduzeća

Počeo novi krug ocjenjivanja ESG rejtinga hrvatskih poduzeća

Zagreb: Konferencija za medije HGK na temu ESG ratinga
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
03.07.2024.
u 15:03

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš kaže kako je lani upitnik ispunilo 400 poduzeća, pri čemu i dalje dominira privatni sektor

Do 20. kolovoza u tijeku je novi krug ocjenjivanja ESG ratinga Hrvatske gospodarske komore (HGK) koji će pokazati koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HGK. Za poduzeća na burzi nepotpune ili netočne informacije u izvještajima o održivosti mogu dovesti do neefikasnosti na tržištu kapitala i netočnih tržišnih procjena. Stoga održive prakse moraju biti konkretne i mjerljive kako bi poduzeća pratila novu regulativu EU, u čemu je ključan ESG rating HGK – prvi hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća, ističu iz HGK.

Podsjetimo, ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji na temelju njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance), a nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima ESG ratinga za ovu godinu, najavljeno je, bit će dodijeljene 9. rujna u sklopu petog izdanja konferencije Podržimo održivo u organizaciji HGK. Činjenica je da sve tvrtke 'na prvu' gledaju kako je sve što je održivo skupo, umjesto kao izvor dugoročne konkurentske prednosti i kvalitetnog financiranja, čulo se danas.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš kaže kako je lani upitnik ispunilo 400 poduzeća, pri čemu i dalje dominira privatni sektor. Upitnik je ispunilo 18 javnih poduzeća. Gotovo polovica ima nizak ili srednji ESG rating što pokazuje potrebu za značajnim napretkom. Polovica poduzeća ima politiku zaštite okoliša (50,9%). Kod 7,3% politika je u procesu nastanka, 18,5% posto ima samo internu politiku, a 23,3% uopće nema politiku zaštite okoliša. Kod većine poduzeća visoki menadžment ni nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva (62,8%), a njih 164 nema ni ESG strategiju (164), dok je dio na putu da je usvoji, s identificiranim područjima poslovanja koja će se trebati prilagoditi okvirima ESG-a, njih 124. Spremno je tek 97 poduzeća.

- ESG je temeljni dio dobrog poslovanja koji istovremeno smanjuje rizike i otvara nove poslovne prilike. Od ove godine puno je veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja. ESG rating HGK je za njih jedan strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja. Poduzeća koja nisu obveznici ga mogu koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije - rekao Radoš. Kako bi pomogao poduzećima na održivom putu, HGK je ove godine pripremio i ESG vodič HGK.

POVEZANI ČLANCI:

U povodu konferencije Podržimo održivo, Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, kazala je kako konferencija pruža priliku za dublje razumijevanje načina kako integracija osobnih vrijednosti lidera s korporativnim ciljevima može stvoriti kulturu kolektivne odgovornosti i angažmana, ključnu za dugoročni uspjeh. - Ponosni smo što već pet godina inspiriramo promjene i potičemo transformaciju na djelu - poručila je.

Transformacija na djelu krovna je tema ovogodišnje konferencije kojom se naglašava važnost konkretnih akcija i stvarnih promjena. Globalni lideri u održivosti petu godinu za redom dominirat će pozornicom najznačajnije konferencije o održivosti za poslovni svijet, među kojima je i Monica Araya, strateg i savjetnica na COP26, koja je zbog svojih stručnih radova iz sfere održivosti uvrštena na popis “BBC 100 Women”. Zagrebačka Lauba ugostit će i globalno priznatog stručnjaka za održivo vodstvo i korporativnu odgovornost, vlasnika diplome s najvišim počastima s Yalea i doktorata s Harvarda – Ioannis Ioannoua, profesora na London Business School gdje istražuje integraciju ESG-ja i njegov utjecaj na financijska tržišta, te Eskoa Ahoa, najmlađeg premijera u povijesti Finske koji je vodio zemlju kroz najtežu ekonomsku krizu te provodio ključne reforme koje su zemlju izvukle iz krize i dovele je do članstva u Europskoj uniji. Predvodio je održive inovacije u Nokiji te bio aktivan u akademskim krugovima Harvarda i Sveučilišta Aalto.

GALERIJA Pogledajte kako napreduje sanacija Bošnjaka

Zagreb: Konferencija za medije HGK na temu ESG ratinga
1/29

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije