Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTAURACIJA Priprema se početak radova na najpoznatijoj dubrovačkoj tvrđavi

Počinje obnova Minčete, simbola grada Dubrovnika

13.01.2009.
u 15:28

DUBROVNIK – Tvrđava Minčeta, jedan od prepoznatljivih simbola Dubrovnika, priprema se za obnovu. Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje je zaduženo za očuvanje dubrovačke baštine, najavilo je početak radova na tvrđavi, čija je izgradnja završila 1464. godine.

Milijun i pol kuna
– Ovih dana postavljaju se skele s kojih će se obavljati radovi. Točan početak radova nije još definiran, sve ovisi o izvođaču, Građevinaru, koji je izabran za izvoditelja tih radova, čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna – rekao nam je Niko Kapetanić, glavni tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Rok završetka radova Kapetanić nam nije spominjao, ponajviše zbog činjenice kako se, dok se obnova ne počne izvoditi, ne može dobiti precizna dijagnoza stanja u kojem se Minčeta nalazi.

– Obnova će se prije svega odnositi na popravak 25 konzola koje se nalaze na tvrđavi. Dio njih je oštećen zubom vremena, a dio je oštećen u Domovinskom ratu. U obnovu se moralo krenuti jer je ozbiljno narušena statika te tvrđave, a automatski i cijelog dijela zidina koji se oko Minčete nalazi – Kapetanićeve su riječi.

Inače, tvrđava Minčeta prvotno je sagrađena 1319. godine kao jaka četverokutna kula. Gradio ju je dubrovački graditelj Nikifor Ranjina, a ime je dobila po obitelji Menze (Menčetić), na čijem je imanju tvrđava sagrađena.

Završio je Dalmatinac
Nakon dolaska Osmanlijskog Carstva na Balkan, s kojim su Dubrovčani imali već 100-godišnje trgovačke veze, Dubrovačka Republika poduzela je opsežne obrambene mjere, a jedan od prvih i najvažnijih zadataka bilo je pojačanje upravo toga, najistaknutijeg dijela fortifikacije.

Čelnici Dubrovačke Republike u pomoć su pozvali jednog od najznamenitijih graditelja u Europi - Firentinca Michelozza. On je oko postojeće četvrtaste kule sagradio široko oblo utvrđenje prilagođeno novom načinu ratovanja. Ponajveći razlog bila je prilagodba tvrđave eventualnim topovskim napadima. Radove na Minčeti nastavio je glasoviti kipar Juraj Dalmatinac, koji je projektirao i sagradio oblu visoku uvučenu kulu, dok je njezino sadašnje prošireno krunište kasnije dograđeno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije