Pojačani oprez

Počinje škola – oprez vozača i tehnička ispravnost vozila kao glavni preduvjet sigurnosti djece u prometu

Shutterstock
15.09.2023.
u 11:24

Dolazi još jedna školska godina, što znači da će ulice biti ispunjene smijehom i energijom djece koja se vraćaju u školske klupe. No, s početkom škole, dolazi i veća odgovornost za sve nas. Kako bi osigurali sigurnost djece u prometu posebnu pažnju treba obratiti oprezu vozača, ali i tehničkoj ispravnosti vozila.

S početkom školske godine, ulice postaju živahne i prepune djece. To zahtijeva od nas vozača pojačani oprez. Budimo svjesni svoje brzine, obratimo pažnju na pješačke prijelaze i uvijek budimo spremni na neočekivano. No, osim vozačkog opreza, važno je i da vozila budu tehnički ispravna. Tehnička ispravnost vozila je ključna komponenta sigurnosti u prometu. Evo nekoliko ključnih aspekata koje treba uzeti u obzir.

Prvo, kočnice. One su nedvojbeno najbitniji sustav vašeg vozila. Redovito provjeravajte stanje kočionih diskova i pločica te osigurajte da kočnice reagiraju brzo i učinkovito. Brisači i svjetla također igraju ključnu ulogu u vašoj sigurnosti. Dobri brisači osiguravaju jasnu vidljivost tijekom kiše ili snijega, a svjetla omogućuju da budete vidljivi drugim vozačima i pješacima, posebno u uvjetima smanjene vidljivosti.

Pneumatici su jedini dodir vašeg vozila s cestom. Nužno je da redovito provjeravate ispravan tlak i dubinu profila. Istrošeni ili oštećeni pneumatici mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, posebno na skliskim cestama.

Redoviti tehnički pregledi su idealna prilika za temeljiti godišnji pregled vozila. On je važan kako bismo osigurali da naše vozilo, ali i vozila ostalih sudionika prometa udovoljavaju sigurnosnim standardima. Tehnička ispravnost vozila nije samo obveza prema zakonu, već i prema vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Pazite na svoje vozilo kako bi svako vaše putovanje, pa i ono najkraće, bilo sigurno i bezbrižno.

U prometu, sigurnost djece je naša zajednička odgovornost. Početak školske godine podsjeća nas da budemo pažljivi i odgovorni vozači te da svojim postupcima osiguramo sigurno putovanje naše djece. Pripazimo na brzinu i tehničku ispravnost vozila i uvijek budimo spremni za zaustavljanje. Hvala vam što brinete i što ste uzor drugima.

Ispravno je sigurno!

Sadržaj nastao u suradnji s CVH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije