PRIJETI EKOLOŠKA KATASTROFA

Počinje spašavanje tankera u Crvenom moru: Na brodu punom nafte gori nekoliko požara

Foto: screenshot X
1/2
03.09.2024.
u 01:00

Operacija spašavanja će vjerojatno biti složena, a dođe li do izljeva nafte, moguće je da to bude jedan od najvećih izljeva iz broda u povijesti koji bi mogao izazvati ekološku katastrofu u području gdje je pristup osobito opasan.

Uskoro će početi spašavanje naftnog tankera MV Sounion, koji su nedavno napali proiranski hutistički militanti, rekla je pomorska misija Europske unije u Crvenom moru Aspides u ponedjeljak. Aspides je u priopćenju objavio da "nekoliko požara" i dalje gori na plovilu registriranom u Grčkoj koje prevozi oko milijun barela sirove nafte, dodavši da nema vidljivih znakova izljeva.

Operacija spašavanja će vjerojatno biti složena, a dođe li do izljeva nafte, moguće je da to bude jedan od najvećih izljeva iz broda u povijesti koji bi mogao izazvati ekološku katastrofu u području gdje je pristup osobito opasan. "MV SOUNION zbog velike količine sirove nafte koju prevozi predstavlja značajnu ekološku prijetnju. Privatne kompanije su uključene u operaciju spašavanja koja će ubrzo početi", objavio je Aspides na društvenoj platformi X.

Izvor upućen u tematiku je za Reuters rekao da su tegljači spremni, no da će biti potrebna inspekcija na licu mjesta prije nego što se donese odluka o tome hoće li se teret prenijeti na drugo plovilo ili će se brod najprije premjestiti u sigurnu luku. Europska pomorska misija je u ponedjeljak rekla da će osigurati zaštitu za tegljače koji će sudjelovati u operaciji spašavanja.

Proiranski hutisti napadaju trgovačke brodove kako bi podržali Palestinu u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi. Tanker u saudijskom vlasništvu i tanker registriran u Panami napadnuti su u ponedjeljak u Crvenom moru blizu Jemena, rekla su dva izvora upućena u događaj, no nije bilo jasno jesu li plovila napali jemenski hutisti.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 2

NI
nitkoinista
13:28 03.09.2024.

naskati ga u zemlji koja ga je gadala pa neka ga oni gase

DU
DugouhiDuško
08:00 03.09.2024.

U SAD će uskoro donijeti zakon o zabrani korištenja jedne vrste obuće koja se zove sandale. Navodno je mnogo iritantna, tj mnogo žulja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije