Tjednik Max!

'Podcijenite li i ovog rivala, ostat ćete bez puta u Brazil...

Ivica Osim
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
02.11.2013.
u 19:45

Ivica Osim sve teže pristaje na intervjue, pogotovo ne voli govoriti o radu drugih, ali razgovor ga ipak ponese, pa je i za naš tjednik Max! otkrio što mu posebno smeta kod hrvatske reprezentacije - konstantno podcjenjivanje suparnika koje bi se moglo obiti o glavu i protiv Islanda.

 Već odavno je Ivica Osim (72) ljutit na novinare. U dugogodišnjoj karijeri kroz silne susrete s novinarima imao je zasigurno i loših iskustava, pa zbog toga, a i zbog godina koje na svojim plećima nosi, kao i zbog poštovanja prema djelu, često prešutimo njegove kritike, piše tjednik Max!

Legendarni Švabo je, naime, sklon tvrdnji da su novinari ponajprije tu da zakuhaju. Ne želi pritom čuti da u svakom žitu ima i kukolja, pa tako i u novinarskom, ali i u trenerskom. Jer da je svaki novinar isti, onda bi svi pisali i mislili isto. Ali nije tako, baš kao što ni treneri nisu isti. Onda bi svi bili Ivica Osim, a ne Niko Kovač, Siniša Mihajlović, Fabio Capello ili Safet Sušić... Novinarsko svakako nije da klima glavom, već da ukaže i na loše stvari, koliko god one bile neugodne, ali nikad nije problem u onome što se nešto dogodilo, već zapravo što se napisalo to što se dogodilo. Tako je bilo i tako će ostati...

– Meni ne treba da ja svašta kažem. Što god da kažem, uvijek se nešto izvuče pogrešno, kao, nije me novinar dobro čuo pa napiše ono što nisam rekao, ali nikad nešto dobro iz toga, već uvijek loše. Ne treba mi da ja svašta pričam – kaže nam na početku razgovora Ivica Osim.

Zanimalo nas je kako iskusni stručnjak razmišlja o dodatnim kvalifikacijama, ponajviše o šansama Hrvatske u utakmicama protiv Islanda, ili ako hoćete baš, i šansama Islanđana protiv Hrvatske...

– Hrvatska ima pozitivna iskustva u dodatnim kvalifikacijama. Znaju kockasti što ih čeka. Imaju igrače koji se znaju nositi s pritiskom i koji su spremni za takve mečeve s te psihološke strane. Naviknuli su se – kaže Švabo, dodajući da je Hrvatska favorit, ali da se mora bojati...

– Island svakoga može iznenaditi i ne smije ih nitko podcijeniti, a pogotovo ne Hrvatska kojoj se u prošlosti podcjenjivanje znalo obiti o glavu. Naprave li hrvatski igrači pogrešku i počnu razmišljati i govoriti da će lako proći, onda nisu nigdje stigli. Ispast će sigurno. Tu vi novinari trebate znati postaviti stvari, jer ne može se napisati da će netko lako dobiti nekoga, a obje momčadi igraju isti rang natjecanja. Ne postoji lako ćemo.

Osim dodaje da bi Hrvatska trebala otići na SP 2014., ali samo ako će se igrači i javnost normalno ponašati...

– Neka malo pričekaju i vide krajnji ishod, a ne letjeti pred rudo. Po sastavu bi bila šteta da Hrvatska ne bude u Brazilu, bio bi to veliki minus. Minus je što nema i Srba, jer i oni imaju dobru ekipu, ali neka se i jedni i drugi zapitaju zašto već nisu ili uopće neće biti na SP-u. Hrvatska je srećom u baražu, a Srbija će gledati kod kuće. Dakle, pustite Island na miru, brinite se o sebi i svojim problemima, jer samo tako Hrvatska može proći. Ima iskustvo i treba se osloniti na to – smatra Osim.

Budite korektni prema rivalu

Koliko je to iskustvo zapravo bitno? Kada je Ivica Osim 1986. sa 45 godina postao izbornik Jugoslavije, već je bio formiran i iskusan trener (osam sezona vodio je Željezničar), a donekle je to i Safet Sušić, koji je, prije nego što će 2009. sjesti na klupu BiH, iza sebe imao nekoliko trenerskih izazova. Kakvih-takvih, ali radio je kao trener (Cannes, saudijski Al-Hilal i pet turskih klubova). Međutim, u Hrvatskoj su se odlučili za mladost, velika igračka imena bez trenerskog iskustva. Naime, Slavenu Biliću, Igoru Štimcu, pa i Niki Kovaču, vođenje A reprezentacije prvi je ozbiljniji posao. Koliko je zapravo to problem?

– Naravno da je bitno iskustvo, ali ono već sada počinje. Niko treba izabrati i pronaći pravu ekipu. Treba analizirati protivnika, treba usporediti Island s nekim drugim i vidjeti gdje si u svemu tome ti. Treba pripremiti teren i najvažnije od svega - treba biti korektan prema protivniku. Islanđani nisu naivna ekipa. Dulje vrijeme igraju zajedno i istina je da nemaju velikih imena, ali ne igraju imena, već igrači. Ako vlak kreće u sedam, a ti nisi tu, već dođeš 15 minuta poslije, onda je već otišao. Neće te čekati, a sasvim je nebitno kako se zoveš. Dakle, najbitnije je reagirati pravodobno u datom trenutku, ali treba biti svjestan da je u studenome teško tempirati formu, pogotovo jer Hrvati imaju puno igrača koji igraju bitne uloge u svojim klubovima i onda javnost od njih ima prevelika očekivanja. Teško je pripremati se u takvoj atmosferi – smatra Osim i dodaje da u Hrvatskoj pretjeruju s napisima o reprezentaciji, ali da zna razlog za to...

– Hrvatska je prije 15 godina bila treća na svijetu i igrala je odlično. Možda bi bila i prvak svijeta da se nije i tada pretjerivalo s podcjenjivanjem, ali bila je treća i to je odličan rezultat. Fantastičan! Zasluženo su 1998. godine osvojili broncu. Međutim, u to vrijeme hrvatske je igrače vodio patriotizam, uz sjajnu generaciju koju su imali, ali sada to više nije kao što je nekad bilo. Od toga više ne mogu živjeti i igrati. Imali su taj motiv da se bore za mladu državu i izgarali su na terenu. Mogli su motiv izvoziti, koliko ga je bilo, jer se na sam spomen vatrenih ledila krv u žilama i navijačima i igračima i suparnicima. Onaj tko održava tu klimu, taj će uspjeti, ali prošla su ta vremena i sada se svi moramo uhvatiti nečeg drugog.

Nebitno je što si do sada učinio

A to drugo je...

– Neću ja nikome dijeliti savjete, pa da kažu “vidi njega, opet pametuje”. Dovoljno su pametni da sami shvate u čemu griješe i što treba ispraviti, a baraž je baraž, tu ili jesi ili nisi. Nema više popravnog. Dobili su protivnika kojeg su itekako priželjkivali i ako ne prođu, sami će biti krivi za to. Onda nešto s njima nije u redu i trebaju se ozbiljno posvetiti svojim problemima, a ne tuđim i ne govoriti unaprijed o tome što si do sada učinio i tko si zapravo ti. Nebitno je ono što si bio jučer, bitno je ono danas i sutra.     

Ključne riječi

Komentara 4

HR
hrabrosrce
07:21 03.11.2013.

i.osim je antibiotik. pojavljuje se uvijek u trenutku kada hrvatska ima problema sa plasmanom na sp ili ep ili kada ispadnemo sa tih istih sp ili ep, izgubimo ut. na njima ili sl. i pljušte kritike...a tko je on? kog je on to trenirao? jugoslaviju. gledano unatrag, uzimajući 23 posljednje godine postojanja juge, hrvatska se više puta od nje plasirala u završna natjecanja. unatoč kritikama i.o. inače, vjerojatno se na čelo te rep. dolazilo po kriteriju stručnosti.

Avatar poglavito
poglavito
20:49 02.11.2013.

Ivice , nemoj samo reć da bi volio da Hrvatska prođe

ZW
zweistein
10:36 03.11.2013.

i veći su izgubili boj s alkoholom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije