GOTOVA ISTRAGA

Podignuta optužnica protiv Zvonka Bedea i još dvojice inženjera zbog požara u osječkoj Dravi International

Osijek: Radnici tvornice okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške, stigao je i vlasnik Zvonko Bede
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/9
23.08.2024.
u 09:31

Tereti ih se za tri kaznena djela, konkretno za teško kazneno djelo protiv okoliša, zatim ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine

Zbog stravičnog požara koji je lani u listopadu izbio u osječkoj tvrtki za preradu plastike Drava International, podignuta je optužnica protiv njezina vlasnika Zvonka Bedea i još dvojice inženjera u toj firmi. Optužena je i sama Drava International. Tereti ih se za tri kaznena djela, konkretno za teško kazneno djelo protiv okoliša, zatim ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za svako kazneno djelo prijeti im zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Državno odvjetništvo još se nije službeno oglasilo o podizanju optužnice, a ni proteklih deset mjeseci nije iznosilo gotovo nikakve informacije, osim što je kratko navodilo kaznena djela, bez ikakvog opisa. Nešto je detaljnija bila osječko-baranjska policija koja je početkom siječnja podnijela kaznenu prijavu protiv Bedea, inženjera i tvrtke.

"Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo teških kaznenih djela protiv okoliša u vezi s kaznenim djelom ugrožavanja okoliša otpadom, tako da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u smislu požara otpadne plastike", izvijestila je zimus PU osječko-baranjska, ne navodeći imena.

GALERIJA Požar u Dravi International 

Osijek: Radnici tvornice okupili su se ispred tvrtke i organizirali skup podrške, stigao je i vlasnik Zvonko Bede
1/24

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenjem otpada, i 47-godišnjak počinili kazneno djelo ugrožavanje okoliša postrojenjem, na način da su svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.

"Uz navedeno, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak i 46-godišnjak počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, tako da kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli kod izbijanja požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega", dodala je policija. Kada je završio u istražnom zatvoru, Bede je podnio ostavku na mjesto direktora u Dravi International.

Katastrofalni požar u tvornici za preradu plastike izbio je 4. listopada prošle godine. Stotine vatrogasaca hrvale su se s vatrenom stihijom i potom osiguravale požarište gotovo deset dana. Javnost je posebno dirnula emotivna poruka koju su vatrogasci DVD-a Sarvaš, iz osječkog prigradskog naselja, objavili na društvenim mrežama. "Zaslijepljeni plamenim udarima, plavim rotacijskim svjetlima nebrojenih vozila te oglušeni zvukovima sirena, hukom vjetra koji usmjerava buktinju, smrad i dim, lomom stakla i zavijanjem metalnih i limenih konstrukcija koje se izvijaju pod utjecajem visokih temperatura, zapitali smo se u sebi vjerujem svi: 'Što ja, ovako malen, uopće mogu napraviti ovdje i što ja ovdje radim?!' Baciš pogled oko sebe i vidiš stotine kolega vatrogasaca sličnog zabrinutog izraza lica, razmišljanja i ozbiljnog pogleda koji korak po korak kreću naprijed u borbu, jer ako ne krenemo mi vatrogasci, nema tko drugi da se ispriječi plamenoj nemani koja jača iz minute u minutu. U tom trenutku zaboravljaš svoje početne misli i krećeš, odlučno, bez ustrajanja, bez pomisli o povlačenju, znaš da za strah nije bilo vremena ni mogućnosti, a poraz NIKAD nije bio opcija, u mukotrpnu borbu s vatrenom stihijom do konačne pobjede", objavili su jesenas sarvaški vatrogasci.

Nije to bio prvi požara u Dravi International, a pokazalo se, nažalost, da nije ni posljednji. U lipnju 2011. godine, kada je pogon bio smješten u bivšoj Šibicari u širem središtu Osijeka, došlo je do eksplozije kemikalija koja je bila pogubna za 34-godišnju radnicu Danijelu Valkai. Žena je ostala bez ruke i noge, a nakon desetak dana borbe izgubila je bitku za život. U eksploziji je teško ozlijeđena još jedna 50-godišnja radnica, a tri su bile lakše ozlijeđene. Gorjelo je ponovno u veljači 2015. godine kada je izgorjelo 10.000 litara nafte, a vatrena stihija zahvatila je halu veličine 200 sa 100 metara.

Drava International ponovno je gorjela prije dva tjedna. Očevidom je tada utvrđeno da je do požara došlo zbog kratkog spoja između dva dalekovoda unutar tvorničkog kruga. Kratki spoj prouzročila je aluminijska folija koja se, iz još neutvrđenih razloga, našla između dalekovoda, što je dovelo do izbijanja požara.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
marcellus
09:55 23.08.2024.

Sad još samo treba dignut istu takvu optužnicu protiv Davora Vića, šefa zagrebačke čistoće, i ekipe u toj firmi za odrone na jakuševcu i za to što je čovjek ostao bez noge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije