ZVONKO BEDE

Preokret oko vlasnika osječke tvrtke u kojoj je izbio veliki požar: 'Neka ih se odmah pusti'

Osijek: Zvonko Bede doveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
02.02.2024.
u 14:51

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede te 47-godišnji i 46-godišnji okrivljenik uhićeni su 17. siječnja te su osumnjičeni za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda ukinuo je istražni zatvor vlasniku tvrtke "Drava International" Zvonko Bedeu i još dvojici okrivljenika, koje se tereti za više kaznenih djela u vezi s prošlogodišnjim požarom plastike u toj tvrtki, doznaje se u petak na sudu.

Sudac istrage donio je rješenje kojim je trojici okrivljenika ukinuo istražni zatvor, u kojem su od 19. siječnja, te odredio da ih se odmah pusti na slobodu, izvijestili su sa suda.

Osijek: Zvonko Bede doveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo
1/25

Bedeov odvjetnik Mate Matić kazao je Hini da je sud jučer ukinuo pritvor po osnovi utjecaja na svjedoka, ali i zadržao njegova branjenika u pritvoru zbog mogućnosti ponavljanja djela. Dodao je da je obrana potom predložila ukidanje i te pritvorske osnove, jer je Bede već podnio ostavku na mjesto direktora tvrtke, što je dostavljeno osječkom Trgovačkom sudu.

Smatra da su tek sada prihvaćeni svi argumenti koje je obrana iznijela već prvog dana na istražnom ročištu te da nije bilo razloga da se netko 14 dana nalazi u pritvoru.

VEZANI ČLANCI:

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede te 47-godišnji i 46-godišnji okrivljenik uhićeni su 17. siječnja te su osumnjičeni za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Tužiteljstvo sumnja se da su 71-godišnji Bede, tvrtka "Drava International" koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak iz Osijeka nezakonito skupljali, odlagali, uvozili i prevozili otpad.

Tereti ih se da su s otpadom gospodarili na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, a nastala je i velika nesreća u vidu požara otpadne plastike.

Tužiteljstvo tereti Bedea, 46-godšnjeg osumnjičenika i samu tvrtku da nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju niti su ih pokrenuli kod izbijanja požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.

Osijek: Zvonko Bede doveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo
1/9

Sumnja se da su Bede, tvrtka "Drava International" i 47-godišnji osumnjičenik počinili kazneno djelo ugrožavanje okoliša postrojenjem. Tereti ih se da su, svjesno pristajući na moguće posljedice, upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci, bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode te ljudski život i zdravlje.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki "Drava International", u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći. U gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, a požar je ugašen 13. listopada prošle godine. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Zbog sumnje u kazneno djela protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike u tvrtki "Drava International" tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja.

VIDEO Zvonko Bede doveden na ispitivanje

Komentara 2

HO
homofobic
16:31 02.02.2024.

"ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom" ovom frazetinom moze se optuziti Gospodina Boga sto je postavio Sunce na nebo a birokratu na nudistickoj plazi izgorila guzica jer ju nije namazao zastitnom kremom za suncanje!

HO
homofobic
16:28 02.02.2024.

Kojeg li birokratskog baljezganja gdje ignoramusi velikim rijecima i birokratskim frazetinama pokusavaju sakriti vlastito apsolutno neznanje o materiji a konacno sve te masine i naprave su ranije odobrene od tih istih praznoglavih poguraca olovaka! Praznoglavci nisu svjesni da bi u sudu sve te glupe frazetine jednu po jednu morali dokazati jer, nadam se, na Balkanu je "prevazideno" sudenje prema direktivama iz komiteta ili ulicnog odbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije