CRNI SVIBANJ

Poginulo 16 osoba u pet mjeseci, više nego za cijelu lanjsku godinu

prometna nesreća
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
08.06.2015.
u 13:01

Zabrinjavajuća je brojka od 463 pijana "ovosezonska" biciklista, koji su znali "napiriti" i 4,3 promila alkohola. Voze li pijani, platit će kaznu od 500 kuna, daleko manje nego vozači automobila

Čak je 16 osoba izgubilo život na osječko-baranjskim cestama ove godine. Više je to nego cijele prošle godine, kada ih je poginulo 13. Najcrnji je bio svibanj, smrtno je stradalo sedam osoba.

- Neprilagođena i nepropisna brzina najčešći je krivac tragedijama, a u svakoj je četvrtoj bio prisutan i alkohol – upozorio je Berislav Horvatić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske. Pogibalo se najčešće srijedom, od 8 do 16 sati. Alarmantno je, dodao je, što je smrtno stradalo čak pet biciklista i tri pješaka. Upravo su oni najugroženija skupina u prometu.

- Biciklisti, inače, znaju malo ili ne znaju ništa o prometu, a ravnopravni su sudionici. Napravili su 1661 prekršaj u ovih pet mjeseci, a sezona je tek počela – istaknuo je Horvatić. Zabrinjavajuća je brojka od 463 pijana "ovosezonska" biciklista, koji su znali "napiriti" i 4,3 promila alkohola. Voze li pijani, platit će kaznu od 500 kuna. Plate li ju na mjestu, pijana će ih vožnja stajati upola manje. Usporedbe radi, vozači automobila mogu si tako izbiti iz džepa i 15.000 kuna ili završiti 60 dana u zatvoru.

Policija je zabilježila i 1056 prekršaja pješaka do konca svibnja.

Spomenimo i kako policija u crnu brojku od 16 poginulih nije ubrojala dva radnika na stroju za asfaltiranje, na koje je u petak oko 15 sati naletio vlak u Našicama. Vode to kao željezničku nesreću. Inače, obrada u tom slučaju još nije okončana pa nije poznato niti hoće li biti ispisane kakve kaznene prijave.

Komentara 3

TA
tamanitelj
14:08 08.06.2015.

Ostojiću ,,jaavi se svaki dan lažeš javnost stanje na cestama nikad bolje ili ti je opet Bujanec digao tlak na facu

GO
gogs0302
18:37 08.06.2015.

Sve dok su moć i bogatstvo prednost na našim sudovima, do tada će pijani i neodgovorni vozači divljati na cestama i ubijati nedužne sudionike u prometu. Svi se oni uz pomoć odvjetnika, sudaca izvuku uz brojne olakotne. Npr.Mačešić/one2play/ s 1,89 al.velikom brzinom projurio kroz crveno i usmrtio mladića od 22 god. Već je imao 35 prekršaja, ali ipak je nagrađen samo 2 god.zatvora/ tj.ljetovanja u Puli/, a min.je 3. A Lovrićka, Leko, Horvatinčić...

BF
bf2
14:29 08.06.2015.

zašto i ne bi divljali na cestama kad je država to omogućila,a ionako loši zakoni se slab provode kada se prekršiteljima traži 100 olakotnih okolnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije