izgledao fit u 77. godini

Pogledajte što je Tito odgovorio američkom novinaru koji ga je pitao o starosti

Tito, Jovanka i Dobrica Ćosić
Foto: Muzej istorije Jugoslavije
1/3
22.07.2024.
u 14:49

Snimka prikazuje press konferenciju koju je jugoslavenski predsjednik, maršal Tito, održao 1968. u Jajcu pred domaćim i stranim novinarima.

U danima kad je jedan američki predsjednik po prvi put u povijesti praktički natjeran na povlačenje iz utrke za drugi mandat zbog svoje starosti, zanimljivo i relevantno zvuči jedna stara video snimka, koju smo pronašli u bespućima YouTubea, a koja prikazuje Josipa Broza Tita kako na pitanje američkog novinara o svojoj starosti odgovara - “nemam vremena da starim”.

Snimka prikazuje press konferenciju koju je jugoslavenski predsjednik, maršal Tito, održao 1968. u Jajcu pred domaćim i stranim novinarima. Video je objavio, s restauriranom audio snimkom, korisnik YouTubea Daniel Rockestein u siječnju ove godine.

U jednom trenuku američki radiotelevizijski novinar postavlja pitanje: - S dubokim poštovanjem, gospodine, ako bih mogao otići u malo lakše teme. Mnogi ljudi u Sjedinjenim Državama pitaju se kako čovjek sa 77 godina i dalje izgleda tako zdravo i u formi - pita novinar. Tito već na kraju njegova pitanja uskače s komentarom o tome da ima recept za starenje, ali slijedi prijevod pitanja na hrvatski jezik, a potom Tito daje odgovor.

- Stalna dinamika rada, zaposlenosti, nemam vremena da starim! - ispaljuje predsjednik tadašnje Federativne narodne republike Jugoslavije. Dvoranom se prolama spontani pljesak i smijeh. 

Pogledajte video:

 

Tito je nastavio vladati Jugoslavijom kao doživotni predsjednik do 1980. i umro je u svojoj 88. godini života. Kad je 1979. umro Edvard Kardelj, u američkoj delegaciji na njegovu sprovodu bio je i jedan senator po imenu Joe Biden, trenutni američki predsjednik koji je jučer, pod pritiskom svoje stranke i američke javnosti, odustao od kandidature za drugi predsjednički mandat jer ga i stranka i velik dio birača percipiraju kao prestarog. Tito je tada, 1979., upoznao mladog Bdiena. Ali Tito nije imao takvih problema kao što ih ima danas 81-godišnji predsjednik Biden: teško je zamisliti što bi se dogodilo nekome tko bi javno ustvrdio da je Tito prestar za obnašanje dužnosti predsjednika. Preciznije, teško je zamisliti bi li odmah bio bačen u tamnicu ili prisiljen na emigraciju, gdje bi mu o glavi radio državno sponzorirani terorizam, kolokvijalno zvana Udba. 

>>> FOTO Alcatraz na Jadranu: Pogledajte kako danas izgleda Goli otok, zloglasna Titova kaznionica

Tito, Jovanka i Dobrica Ćosić
1/136

 

Komentara 4

GM
gmižić
15:15 22.07.2024.

Nije jeo čiken nagits, burgere, hot dogove i slično američko smeće...zato je dugo živio i bio bistar.

Avatar Moodleen
Moodleen
15:42 22.07.2024.

Daj Bog da mu se svi vi njegovi ljubitelji čim prije pridružite, pa uživajte.

NI
Nipos18
16:28 22.07.2024.

...prelama se spontani pljesak i redakcijom još i danas....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije