ŽIVE U TEŠKIM UVJETIMA

Pojas Gaze – dva milijuna stanovnika, a manji od Krka

Napad na Gazu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
08.10.2023.
u 15:13

Hamas koristi frustracije Palestinaca koji žive u vrlo teškim uvjetima – nema infrastrukture, kuće su jedna uz drugu, a ulice vrlo uske

Hamas je jučer pokrenuo vojnu operaciju protiv Izraela iz Pojasa Gaze. Uzak je to obalni pojas uza Sredozemno more, na Bliskom istoku, a pod vlašću je upravo Hamasa. Graniči s Egiptom na jugozapadu te Izraelom na sjeveru i istoku. Ukupne površine od 360 četvornih kilometara, nešto je manji od otoka Krka, a s dva milijuna stanovnika jedan je od najgušće naseljenih političkih entiteta na svijetu. Krk, primjerice, ima sto puta manje stanovnika, 20-ak tisuća. Stanovnici Gaze imaju ograničen pristup vodi i struji. Najmanje dvije trećine stanovništva ovisi o međunarodnoj pomoći, često u uvjetima bez struje i vode, bez škola, bez zdravstvenih ustanova.

VIDEO: Izraelski tenkovi snimljeni uz granicu s Libanonom

Izraelske snage povukle su se iz Pojasa Gaze 2005. godine i evakuirale naselja koja su se nalazila tamo. Od tog povlačenja povremeno su se provodile vojne operacije u Pojasu Gaze, od kojih su se neke pretvorile u ratove između izraelske vojske i pokreta Hamasa te druge militantne skupine Islamskog džihada koji su trajali tjednima te su uz velika razaranja ostavili na tisuće mrtvih i ranjenih ljudi. U lipnju 2007. rasplamsao se građanski rat između palestinskih organizacija – Hamasa (Islamski pokret otpora) i Fataha (Palestinski oslobodilački pokret).

POVEZANI ČLANCI:

Hamas je počeo potiskivati Fatah, nakon pobjede na izborima 14. lipnja 2007. i od tada je Pojas Gaze pod kontrolom Hamasa te se nalazi u potpunoj blokadi. Danas Pojas Gaze izgleda gotovo kao da je tamo život stao prije 500 godina. Nema infrastrukture, kuće su jedna uz drugu, a ulice uske. U mnogim kvartovima i naseljima kanalizacija prolazi uz kuće. Pokret Hamas, iako nikada nije objavio koliki je broj boraca u njegovim redovima, prema procjenama raznih obavještajnih službi ima oko 50 tisuća boraca, uključujući i policiju i snage reda na području Pojasa Gaze. Islamski džihad, druga po snazi militantna skupina, ima oko 15 tisuća boraca. I jedna i druga organizacija, uz teško i lako naoružanje, posjeduju više od 40 tisuća kratkih i dalekometnih projektila. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Kako se odvijao napad Hamasa na Izrael: Plotun poslužio kao zaklon za neviđenu infiltraciju boraca

Ključne riječi

Komentara 20

ES
EstZD
18:20 08.10.2023.

Izraelci zlo od naroda.Vijece Sigurnosti je donijelo rezoluciju kojom se Izrael obvezuje da se povuce sa okupiranog podrucja Gaze i Zapadne Obale..... Pedeset i tri godine Izrael nije ispoštovao tu rezoluciju. ......Cifute treba u Haag!!

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
19:11 08.10.2023.

Izrael je loš ali ovi muslimani što su pobili civile i djecu i onda ih mrtve vozili po Gazi dok su stanovnici slavili su još gori

Avatar dosadno
dosadno
19:26 08.10.2023.

Davno su Palestinci trebali dobiti svoju državu. Ovako...svaki novi sukob rađa nove ekstremiste s obje strane. No...svijet je ionako otišao k vragu, pa bilo kakve moralne riječi izazivaju samo podsmijeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije