nalazi se na 1040 metara

Složena akcija spašavanja speleologa trajat će danima, oglasili se njegovi roditelji: 'Mark je jak'

Mark Dickey
Foto: NATIONAL CAVE RESCUE COMMISSION/REUTERS/HGSS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.09.2023.
u 08:43

U Tursku su stigli speleološki spasioci iz više zemalja kako bi pomogli u operaciji, uključujući mađarske, talijanske, hrvatske i američke spasioce

Oko 150 spasioca uključeno je u složenu operaciju spašavanja Marka Dickeya (40), američkog speleologa zarobljenog u trećoj najdubljoj špilji u Turskoj nakon što mu je pozlilo. On je bio dio istraživačkog tima u dolini Morca, priopćila je ranije Turska speleološka federacija. 

"Tijekom istraživačke misije u kojoj su sudjelovali domaći i međunarodni timovi, američkom speleologu Marku Dickeyu pozlilo je na dubini od 1120 metara i stavljen je pod promatranje u špiljskom baznom kampu koji se nalazi na 1040 metara", objavila je Turska speleološka federacija na platformi X. Isporučeno mu je šest jedinica krvi, a smatra se da ima gastrointestinalno krvarenje. Njegovo stanje opisano je kao stabilno i rečeno je da može samostalno hodati.

VIDEO Međunarodna akcija spašavanja speleologa u Turskoj

Bulent Genc, ​​čelnik Turske speleološke federacije, rekao je za CNN da bi spašavanje moglo potrajati danima zbog činjenice da je špilja duboka i uska. Kako je pojasnio, bit će potrebni kratki pokreti da se Dickey iznese na nosilima. Naime, stručnjaci su pojasnili kako je iskusnom speleologu potrebno 15 sati da dođe do površine u idealnim uvjetima.

U Tursku su stigli speleološki spasioci iz više zemalja kako bi pomogli u operaciji, uključujući mađarske, talijanske, hrvatske i američke spasioce, potvrdio je Genc. Podsjetimo, osamnaest pripadnika HGSS-a otputovalo je u utorak navečer na međunarodnu misiju u Tursku. 

Gretchen Baker iz Nacionalne komisije za spašavanje u pećinama (NCRC), koja poznaje Dickeya i radi s njim nekoliko godina, izrazila je oprezni optimizam u vezi s njegovim sigurnim izlaskom iz pećine. “Predviđamo da će trebati dani da ga izvučemo iz pećine”, rekla je.

Misija spašavanja na ovoj dubini je vrlo rijetka, izuzetno teška i zahtijeva mnogo vrlo iskusnih speleoloških spasilaca, prema Europskoj udruzi speleoloških spašavatelja (ECRA), koja je uključena u operaciju.

Markovi roditelji, Andrew i Deborah Ann Dickey, istaknuli su u izjavi kako je situacija zastrašujuća. "Mark je jak, ali su mu bili potrebni njegovi kolege speleolozi, uključujući, naravno, liječnike. Naše molitve uslišane su i ne možemo izraziti koliko nam to znači", poručili su roditelji, prenosi NBC News

VEZANI ČLANCI:

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je jučer kako je prvi tim od 14 spašavatelja odmah nakon dolaska u Konyu s osobnom i najnužnijom tehničkom speleološkom opremom cestovnim putem krenuo prema baznom logoru, dok je ostatak tima čekao tehničku speleološku opremu koja je trebala stići teretnim zrakoplovom.

"Nakon kratkog odmora u baznom kampu, međunarodni tim spašavatelja iz Turske, Mađarske, Bugarske, Poljske i Hrvatske održao je operativni dogovor. Danas naš tim od dva spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju Cave-Link. Time bi konačno trebala biti uspostavljena komunikacija od bivka na -1000 m do baznog logora. U nastavku bugarski tim spašavatelja ponovno će tehnički opremiti jamu od 700 do 900 m dubine. Isto tako, u tijeku je rješavanje problema dostave pitke vode i komunikacije putem mobilnih i satelitskih uređaja zbog nepostojanja ili vrlo lošeg signala. Najvažnije u ovom trenutku jest da je stanje unesrećenog speleologa za sada stabilno. O njemu kontinuirano brine medicinska ekipa u bivku na dubini od 1000 m", naveo je u četvrtak HGSS. 

Prema objavi HGSS-a, "riječ je o kolegi i prijatelju HGSS-a koji je u više navrata sudjelovao na HGSS speleo tečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu".

"Poznajem unesrećenog, radi se o odličnom čovjeku. Prvi poziv iz jame stigao je u nedjelju ujutro. Radilo se o međunarodnoj ekspediciji, a kad mu je pozlilo, odmah su išla dva poziva u pomoć. Prvi su dobile lokalne snage u Turskoj, a zatim je pozvana i Europska speleospasilačka asocijacija (ECRA). Već u ponedjeljak je ondje bio tim iz Mađarske te je do njega stigla liječnica", rekao je o međunarodnoj speleospasilačkoj akciji Dinko Novosel, predsjednik ECRA-e.

VEZANI ČLANCI:

Liječnici moraju odlučiti da li je moguće Amerikanca izvući samo užetom na površinu, ne koristeći nosila. Jamski sustav Morca je treći najveći u Turskoj i nalazi se na nadmorskoj visini od 2140 metara. Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a, rekao je za medije da je spasilačka akcija "iznimno zahtjevna".

"Akcija je iznimno zahtjevna i to dodatno komplicira situaciju zato što se bazni kamp nalazi na 2140 metara nadmorske visine, dakle prilično istureno i nepristupačno i na tome je mjestu potrebno osigurati logistički kamp", rekao je Rakovac. Istaknuo je da spasiocima stiže preko jedne tone opreme za spašavanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije