LOPOVI HARAJU

Pokupili su mi tonu krušaka, ostavili praznu bocu likera

Marko Bačić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
20.07.2015.
u 19:09

Mnogi su Baranjci odlučili dežurati, u Međimurju je policija pojačala kontrole na njivama

Gola stabla dočekala su Marka Bačića kada je nedavno kročio u svoj voćnjak u Baranjskom Petrovu Selu. Lopovi su mu pobrali i odvezli više od tonu krušaka. Opustošili su gotovo 300 voćaka. Nije on, nažalost, izuzetak – kradljivci haraju poljima i voćnjacima po cijeloj Hrvatskoj, a šteta je golema.

A baš mu došao kupac

– Odnijeli su sve što je bilo zrelo i što su mogli dohvatiti – kaže 68-godišnji Baranjac. Za berbu krušaka lopovi su se “zagrijavali” alkoholom pa su mu pokupili voće, a ostavili praznu bocu likera u travi. U trag bijelom i žutom kombiju, koji su, kako je čuo, zaškripali gumama i odvezli se u nepoznato, policija još nije ušla. Uvukli su se, pretpostavlja, pod okriljem noći.

Za pola sata Marko nabere 20 kilograma plodova pa, ako su bila dvojica-trojica, računa, trebalo im je sat i pol da odnesu tonu krušaka “jer nisu birali”. On pak u voćnjaku provede gotovo 120 sati mjesečno. Zasadio ga je prije šest godina i tek je ove sezone očekivao prvi “pravi” urod.

– Došao mi je ozbiljan kupac da bi uzeo čitavu tonu, a ja mu nemam što prodati. Kilogram je inače pet kuna – razočarano pokazuje posjetnicu koju mu je mušterija ostavila.

Nije ovo prvi put da se našao na meti kradljivaca. Tona i pol viljamovke, ali s druge adrese, nestala mu je i lani, a prorijedili su mu i breskve. Jednog je sitnog lopova čak i raskrinkao, upozorio ga da se ne vraća, ali on se nije dao omesti.

– Vjerojatno ih prodaju na tržnici. Nisam prije ni prijavljivao policiji. Krađa je postala način života i ne znam kako tome stati na kraj – zaključuje umirovljeni poručnik Hrvatske vojske.

I drugi Baranjci strepe. Za samo jednu noć obrano je i više od pola tone marelica na imanju Pave Vlašića. S lopovima su posla imali i susjedi im Kolarovi.

– Pokupili su nam lani više od stotinu kilograma rajčica iz plastenika, a krali su i jagode i papriku. Znali smo i dežurati, ali ne možemo stići i dežurati i raditi i prodavati na tržnici – govori Magdolna Kolar.

Ne mogu se naplatiti

Mladi krumpir, zelena salata, grah, luk, jabuke, nema što nije zanimljivo kradljivcima u Međimurskoj županiji. Čak 1500 kilograma krumpira iskopao je nepoznati kradljivac na nekoliko oranica između Ivanovca i Totovca kod Čakovca.

Šteta se pak u većini slučajeva kreće oko nekoliko stotina kuna, no zna dosegnuti i desetke tisuća. Prosječno 120 krađa u sezoni zabilježe u PU međimurskoj, a vlasnike se ošteti za više od 280.000 kuna. Policija je u lipnju čak pojačala patrole poljima, a koriste i termovizijske uređaje za noćno izviđanje.

– Problem je što se većinu tih počinitelja treba progoniti privatnom tužbom, a to građani izbjegavaju zbog visokih troškova sudskih postupaka, ali i zbog toga što znaju da neće imati od koga namiriti štetu jer su počinitelji najčešće iz socijalno najugroženijeg dijela stanovništva – ističu u policiji.

Intervenirali su i u Slavonskome Brodu pretprošle jeseni zbog nesvakidašnje krađe na njivi. Ukradeno je, naime, nekoliko tona bundeva, a u vukovarskom se kraju bilježi i da su lubenice znale “dobiti noge”.

Komentara 72

TO
tonkica
19:31 20.07.2015.

Meni je sramotno da ih se moze krivicno goniti samo privatnom tuzbom. uzas, jadni ljudi

Avatar Perica1
Perica1
19:15 20.07.2015.

To su oni što se voze bijelim kombijem po kvartu i viču "krumpiiiiraaaa", "krušakaaaa", bude i gnjave ljude ...u međimurju kradu a po Zg-u i na moru prodaju.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
21:38 20.07.2015.

ne znate tko su?!? ... da vam pomognem...tamnoputi su, slabo govore hrvatski jezik, primaju barem 7-8 djecijih doplataka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije