KOD KOJIH KREDITA

Police osiguranja potrebne za stambene kredite

15.05.2002.
u 00:00

Zagrebačka banka građanima odobrava lombardne kredite na temelju police životnog osiguranja, a da bi dobili taj kredit, građani ne moraju biti stalno zaposleni i ne moraju imati status klijenta banke

Kod većine se banaka različite police osiguranja javljaju kao uvjet za dobivanje nekih vrsta kredita. Sve su police vinkulirane u korist banke i moraju se redovito obnavljati i dostavljati banci, a premije uredno plaćati. Police osiguranja gotovo se redovito traže za stambene i hipotekarne kredite.

Lombardni krediti

Kod stambenih i hipotekarnih kredita Zagrebačke banke potrebno je ugovoriti osiguranje imovine od požara i nekih drugih opasnosti (primjerice elementarnih nepogoda), gdje ugovorena svota mora pokrivati građevinsku vrijednost objekta. Korisnik tih dvaju kredita treba ugovoriti i osiguranje od posljedica nesretnog slučaja. Umjesto toga, klijenti mogu izabrati i životno osiguranje s dopunskim osiguranjem od posljedica nesretnog slučaja. Kod kredita za liječnike, uz standardno osiguranje, obvezno je i riziko osiguranje ili mješovito osiguranje života.

Zaba je uvela i lombardne kredite građanima na temelju otkupne vrijednosti police životnog osiguranja. Takav je kredit specifičan proizvod kojemu je polica životnog osiguranja jedino jamstvo povrata kredita. Kako bi dobili taj kredit, građani ne moraju biti stalno zaposleni i ne moraju imati status klijenta banke. Kredit se odobrava uz promjenjivu kamatu od 7,49 posto na rok otplate od 13 do 120 mjeseci, u visini do 85 posto otkupne vrijednosti police, ali do maksimalno 20.000 eura.

Privredna banka Zagreb na sve dugoročne kredite, gdje se kao instrument osiguranja traži hipoteka na nekretninu, traži policu osiguranja na založenu nekretninu i uvjetuje njezino obnavljanje kroz cijelo vrijeme otplate. Također, u jednom od mogućih modela auto-kredita kao instrument se osiguranja uzima paket polica osiguranja prvoklasnoga osiguravajućeg društva. PBZ zasad nema kredita kod kojih bi tražio policu životnog osiguranja, a takvu vrstu osiguranja ne traži ni Hrvatska poštanska banka.

Za stambene kredite HPB traži policu osiguranja nekretnine od uobičajenih rizika do konačne otplate kredita. Za hipotekarne kredite, uz policu osiguranja nekretnine, potrebna je i polica osiguranja za slučaj smrti korisnika, koja glasi na puni iznos kredita.

Policu osiguranja od nesretnog slučaja u Splitskoj banci traže samo kod kredita koji nisu osigurani jamcima, a policu osiguranja nekretnine od požara u slučaju kad banka ima hipoteku nad nekretninom.

Raiffeisenbank Austria police osiguranja traži kod svih vrsta stambenih kredita. Kod modela s jamcima potrebna je polica osiguranja nekretnine od požara i drugih opasnosti, a kod modela bez jamaca potrebna je još i dodatna polica osiguranja korisnika kredita i eventualnog sudužnika za slučaj smrti. Ugovorena polica mora biti jednaka visini kredita, umanjena za iznos depozita.

U Hypo Alpe-Adria-Bank polica se životnog osiguranja traži kod stambenih kredita bez jamaca ili sudužnika u slučaju da je tražitelj kredita pomorac ili radi neki posao koji se smatra rizičnim. Hipotekarni krediti vežu osiguranje nekretnine od uobičajenih rizika.

Polica životnog osiguranja kao jedino jamstvo

HVB Bank Croatia ima posebnu vrstu gotovinskog kredita uz policu životnog osiguranja, gdje je osiguranje jedini instrument povrata kredita. U tom slučaju otkupna vrijednost police u trenutku ugovaranja kredita mora biti minimalno 10 posto veća od iznosa traženog kredita. Kod stambenih i investicijskih kredita, koje nude za određenu ciljnu skupinu klijenata, uz povoljnije uvjete obvezna je polica životnog osiguranja. Osim ovih propisanih polica, ovisno o kombinaciji instrumenata osiguranja te uvjetima koje ispunjava klijent, HVB nudi mogućnost ugovaranja police životnog osiguranja kao dodatnog ili zamjenskog instrumenta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije