Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ SU IH TESTIRALI

Policija ima novi plan za neodgovorne vozače: Kažnjavat ćemo ih, a da ih ne moramo ni zaustaviti

Policija mjeri brzinu vožnje
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
09.07.2024.
u 12:30

Zagreb uvodi adaptivno upravljanje prometom, a MUP testira dronove za snimanje na autocestama

"Vizija nula", odnosno "Vision zero" plan je Europske unije prema kojem u Europi do 2050. ne bi trebalo biti poginulih osoba u cestovnom prometu. Ambiciozan je i vjerojatno utopistički, budući da s ovakvom gustoćom cestovnog prometa neizbježno dolazi do prometnih nesreća. Primjerice, na europskim cestama u 2022. poginulo je 20.600 ljudi. Kako to postići, raspravljalo se na stručnom skupu "Vision Zero – sigurna, pametna i održiva mobilnost" Poslovnog dnevnika.

U uvodnom govoru je Andro Pavuna, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za promet, najavio veliki projekt glavnoga grada – adaptivno upravljanje prometom kojim bi bio moguć cijeli niz pametnih usluga u zakrčenom zagrebačkom prometu, a svi bi semafori bili spojeni na jedno središnje mjesto, što bi omogućilo efikasnije upravljanje prometom i manje gužve. U prvoj fazi projekt je vrijedan 13 milijuna eura.

Voditelj Službe prometne policije MUP-a Josip Mataija istaknuo je da ove godine imamo loše statističke podatke o stradalima u prometu. Osobito se to odnosi na vozače mopeda i motocikala jer je gotovo svaka treća poginula osoba na našim cestama vozač dvokotača.

– Posebno bih apelirao na strpljenje vozača u špicama turističke sezone jer gužve su neizbježne. Primjerice, prošloga je vikenda kroz naplatne postaje Demerje-Lučko prošlo 220.000 vozila – rekao je voditelj Službe prometne policije MUP-a Josip Mataija. Pojasnio je da je policiji u tako gustom prometu teško kažnjavati one koji ne poštuju prometne propise, primjerice, neodgovorne vozače koji voze zaustavnim trakom na autocesti, ali je najavio da bi vrlo skoro i takvim prekršiteljima mogli stati na kraj.

– Testirali smo dronove kojima bismo mogli snimiti i kažnjavati vozače koji krše propise a da ih ne moramo zaustaviti. Ove godine nabavit ćemo još dronova – rekao je Mataija. Hrvoje Ordulj, šef Odjela za sigurnost prometa Hrvatskih autocesta, rekao je da je promet na autocestama u prvih šest mjeseci 11 posto veći u odnosu na lani. 

GALERIJA Ljetne gužve na autocestama

Policija mjeri brzinu vožnje
1/22

Komentara 51

Avatar Provokator1
Provokator1
12:52 09.07.2024.

za početak počnite kažnjavati one koji ulaze u križanje a vide da ne mogu proći nego naprave kaos i zastoj. Imate hrpe kamera po križanjima i ne znam u čemu je problem....

PA
pavlov
13:00 09.07.2024.

Nije problem način kažnjavanja, nego to što su neki nedodirljivi, neki mogu parkirati, na sred gradskog trga i njih se ne dira, ili im se bez ikakve osnove storniraju kazne.... Što ruši samu svrhu kažnjavanja tj. koja je uopće bit kazne....

Avatar utunelu
utunelu
12:38 09.07.2024.

Mijenjali ste zonc sto puta povecavali kazne i opet imate vise mrtvih nego prije.! Nesto vam u prici nije dosljedno a sto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije