UKRALI 1.799.300 kuna

Policija otkrila šestorku koja je vojnim eksplozivima razvaljivala bankomate po Kvarneru i u Zagrebu

Foto: PU Primorsko-goranska
1/5
08.12.2021.
u 15:50

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar naglasio je da posebno zadovoljstvo čini to što je riječ o pet različitih skupina počinitelja

Nad šestoricom hrvatskih građana provodi se istraživanje su nakon što su u četiri navrata uporabom vojnog eksploziva provalili u bankomate i tako ukrali ukupno 1.799.300 kuna. 

PU primorsko-goranska održala je konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati opsežnog kriminalističkog istraživanja, kojim su obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana u dobi od 39, 37, 44, 56, 53 i 28 godina, a koji su provalili na bankomate u razdoblju od prosinca prošle do studenoga ove godine.
 
Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar podsjetio je na slična kriminalistička istraživanja napada na novčarske ustanove provedena u protekle dvije i pol godine, naglasivši da posebno zadovoljstvo čini to što je riječ o pet različitih skupina počinitelja.

Također, kazao je da opasnost koja prijeti je sam način počinjenja ove vrste kaznenih djela, ne samo za imovinu već i za živote počinitelja, a kasnije i policijskih službenika koji postupaju u ovim događajima. Osim toga, uznemiruje se javnost budući da se  kaznena djela u pravilu događaju u gluho doba noći, a uz to je uočeno da počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike, primjerice kišu koja  je tipična za ovo područje.

Počinjenjem kaznenih djela  nastala je ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 2.647.855 kuna, od čega 1.799.300 kuna u novcu.  Oštećene su četiri poslovnice, a šteta je nastala i na objektima u sklopu kojih su se nalazili bankomati.
 
Pljačaši su uporabom vojnih eksploziva na području Policijske uprave primorsko-goranske provalili u bankomate na području Skrada, Bribira, Omišlja i Crikvenice,  dok su na području Policijske uprave istarske provalili u bankomate u mjestima općina Buje i Svetvinčenat te na području Policijske uprave ličko-senjske u mjestu Brinje.
 
Za kaznena djela počinjena u navedenim mjestima prvoosumnjičeni je 39-godišnji hrvatski državljanin te još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine.
 
Ostala trojica osumnjičenika, starosti  56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu u lipnju ove godine, čemu je također prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namijenjenih izvršenju kaznenog djela.
 
- Tijekom jučerašnjeg dana obavljene su pretrage domova i drugih prostora te vozila osumnjičenika na području Primorsko-goranske, Karlovačke i zagrebačke županije. Pretragama je pronađeno i oduzeto više predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela , i to:  novac, elektrovodiči, elektrodetonatorske kapisle, mobiteli, uređaji za omatanje signala i drugo, stoji u priopćenju.
 
Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, a pritvorskom nadzorniku predana su petorica osumnjičenika, dok je jedan osumnjičenik nedostupan. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

>> VIDEO HALMED: Smrt 33-godišnjaka u ožujku povezana s cjepivom protiv koronavirusa

Komentara 1

XN
xnet0822
18:16 08.12.2021.

Ma sve su to Romaničevci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije