Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POHODU NA MARKOV TRG

Policija zaustavila sindikaliste, "barba Luka" podržao njihove zahtjeve

prosvjedi 4
Foto: Sanela Majdandžić
1/2
19.11.2009.
u 08:53

Sindikalisti su ponovili da je Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu zapravo izrađen pod snažnim interesnim utjecajem lobija koji su stvorili poslodavci.

ZAGREB - Protiveći se Vladinim izmjenama Zakona o radu, petstotinjak članova četiri sindikalne središnjice okupilo se jutros na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izražavajući svoje nezadovoljstvo, koje su nastojali izreći i pred hrvatskih Saborom na Markovu trgu unatoč zabrani okupljanja na toj lokaciji.

Sindikalnom buntu nije se pridružila Matica hrvatskih sindikata poručujući kako nije vrijeme za prosvjedno izražavanje nezadovoljstva.

Nakon što su sindikalni čelnici održali govore na Jelačićevu trgu, uputili su se sa svojim članovima prema Saboru, sa željom da pokažu zastupnicima što misle o izmjeni Zakona o radu, temelju radnih odnosa svake države. No nedaleko do Kamenitih vrata, svega tridesetak metara od Hrvatskog sabora, zaustavio ih je kordon od dvadesetak policajaca i barikada od metalnih ograda.

U svojim govorima okupljenim prosvjednicima sindikalisti su ponovili da je Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu koji se treba mijenjati zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU zapravo izrađen pod snažnim interesnim utjecajem lobija koji čine poslodavci bez provođenja načela EU.

- Tu smo jer je Vlada u Zakon o radu ugradila puno toga da ide niz dlaku poslodavcima, te nije željela regulirati rad na određeno vrijeme i okončati sadašnje zloporabe - poručio je okupljenim članovima četiri sindikalne središnjice u skorom pohodu na Markov trg Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske. 

Dolje saborski lopovi!

Uz povike "Dolje lopovi, dolje saborski lopovi", te "Živjela krađa", sindikalni lideri koji su kritizirali izmjene Zakona o radu i objašnjavali današnje okupljanje bili su povremeno prekidani u svom obraćanju okupljenima. 
 
Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata, istaknuo je da se izmjenama zakona radnici dovode u robovlasnički položaj, jer zakon ne predviđa kazne, a institucije koje trebaju pratiti provedbu zakona ne rade svoj posao.

S obzirom da se nisu uspjeli probiti na Markov trg, sindikalisti su u namjeri da izraze svoje nezadovoljstvo pred policajcima podigli crvene kartone izvikujući parole protiv premijerke Kosor, Vlade i saborskih zastupnika. Nakon toga policija je propustila čelnike sindikata da odu na razgovor u Sabor.

- Mi nismo ni Bush ni teroristi, no mi smo hrvatski radnici pa zato ne možemo otići do Sabora otvoriti im oči - poručio je Ozren Matijašević predsjednik HUS-a netom prije odlaska sindikalnih čelnika u Sabor.

Bebić: Podupirem amandman sindikata oko rada na određeno vrijeme

Nakon jutarnjeg prosvjeda svoje protivljenje izmjenama Zakona o radu, o kojem će uskoro odlučivati zastupnici, čelnici četiri sindikalne središnjice iznijeli su predsjedniku Sabora Luki Bebiću. Njemu su sindikalni čelnici argumentirali svoje amandmane na Zakon o radu, tražeći da se posebno povede računa o instrumentu rada na određeno vrijeme, kojim je, tvrde, Vlada više bila naklonjena poslodavcima.

Sindikalisti su otkrili kako su dobili potporu Luke Bebića kao saborskog zastupnika u pozitivnom stavu na njihove amandmane, napose u inzistiranju da se ugovori o radu na određeno sklapaju najviše četiri puta u razdoblju od najdulje dvije godine .

No, prvi čovjek Sabora nije im mogao obećati sastanak na temu Zakona o radu s premijerkom Jadrankom Kosor, te predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a, koji broji najviše zastupnika.

Umjesto toga, sindikalni čelnici dobili su od Bebića pozivnicu da na galeriji Sabora prate skorašnju zastupničku raspravu o Zakonu o radu.

Komentara 56

LU
lux020
09:26 19.11.2009.

Hoćete u Europu?Pa eto va m je kad je toliko volite.Ovo je ništa kako će tek biti.Zato razmislite želite li svoju Hrvatsku ili Europu gdje će vas ebati kako god tko želi.

LP
lp
09:28 19.11.2009.

Pravog sindikalistu koji se bori za svoja prava NE MOGU zaustaviti nikakvi kordoni policije. Ova sramota od sindikata nije dobila pendrekom po glavi i neka UŠUTI zauvijek. Sindikati vi ste sramota ovog društva!

A1
Ante_1964
09:27 19.11.2009.

ko da nas ovako ne j.bu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije