Policijska brutalnost

Policijska brutalnost u Americi: Bivši policajac optužen za ubojstvo dvanaestogodišnjaka

Slika Thomasa Siderioa sa GOFundMe stranice postavljene za njegovu obitelj
03.05.2022.
u 12:12

Američki policajac je pucao na dječaka tri puta iako je znao da je nenaoružan, a posljednji hitac ga je ubio.

U Sjedinjenim Američkim Državama u ožujku je smrtno stradao Thomas "TJ" Siderio, dječak od dvanaest godina nakon što ga je bivši policajac upucao u leđa iako je znao da je dječak nenaoružan. Edsaul Mendoza, policajac u pitanju, uhićen je tek prošlu nedjelju, bez mogućnosti na jamčevinu.

Policija je vjerovala da je prijatelj dječaka bio uključen u krađu oružja. Nakon iznošenja činjenica od  strane okružnog tužilaca Philadelphije, Mendoza je bio dio grupe od četvero policajaca koji su konfrontirali Thomasa i njegovog prijatelja, 17, koji je identificiran u tim kao osobu povezanu s istragom u vezi ukradenog oružja.

Nakon što nisu uspjeli zaustaviti dječake, dali su se u potjeru i Mendoza je u lovu na Thomsa ispalio tri metka. Treći metak, kako stoji u prilogu tužitelja, je opalio iako je Mendoza znao da je Thomas bacio svoje oružje. Thomas je prestao trčati i prije nego što je ispaljen treći hitac.

"Dakle, kada je Mendoza ispalio treći i smrtonosni hitac, znao je da 12-godišnji dječak, visok 167 centimetara, 50 kilograma težak Thomas Siderio više nema pištolj niti mu može nauditi", rekao je okružni tužitelj Philadelphije Larry Krasner novinari u ponedjeljak.

"Ali sve jedno je ispalio tah hitac, ubivši ga"

Nakon incidenta, Mendoza je otpušten iz policije zbog kršenja politike policijske postaje u vezi uporabe pretjerane sile nad civilima i zločincima. Prema tužitelju Krasneru, većina dokaza protiv Mendoze potječe iz videa u kojem se je odvila ta pucnjava, no taj video snimak neće biti pušten u javnost sve dok to ne odobri sudac. Video je opisan kao "uznemirujuć za gledanje" i da se je Thomas u suštini predao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije