"Neću politiku u svoju butigu", uzrečica je koju Nenad Kukurin, mladi ugostitelj iz Kastva, sve i da hoće, nije mogao izbjeći. Ne samo da su politika i političari ušli u njegov restoran već je po njemu – a riječ je o starom restoranu Kukuriku obitelji Kukurin u srcu Kastva – koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a dobila ime. Nenad još pamti dugi ručak koji je prerastao u večeru kada su 2009. k njemu došli čelni ljudi Kukuriku koalicije.
– Svi su oni i inače dolazili k nama, poznaju našu kuhinju i nitko nije razmažen niti ima posebne zahtjeve kada je riječ o hrani. I taj su se dan opustili i prepustili da mi odaberemo jelovnik. S obzirom na to da je Kukuriku poznat po slow food kuhinji, poslužili smo im nekoliko sljedova, a kako se uz dobru hranu i birana vina roje i kreativne misli, vjerujem da smo i mi na skroman način pridonijeli tom ozračju – prisjeća se Nenad dana kada su novinari dočekali političare pred restoranom te najavljenu koaliciju u svojim izvještajima nazvali 'Kukuriku koalicija'.
U odabiru vina Nenad Kukurin, inače peta generacija obitelji ugostitelja, konzultirao se s istarskim županom Ivanom Jakovčićem, vrsnim poznavateljem vina i sommelierom koji je, kao svaki pravi lokalpatriot, zagovarao birane istarske kapljice.
– Kada kao gosta imate poznavatelja vina, onda je zadovoljstvo ponuditi mu najbolje što imate, a Jakovčić je izabrao najbolja vina poluotoka – priča nam Kukurin.
Kastav je, dodaje Kukurin, grad reformatora i prosvjetitelja pa pozitivnog duha i povijesne platforme nije nedostajalo.
– Svojim gostima, političarima koji su dobili izbore, želim uspjeh, a nadam se da će doći i kod nas proslaviti pobjedu kako je to jednom zgodom rekla Vesna Pusić. Mi ih spremno čekamo tu u Kastvu, 'na mjestu zločina', u starom restoranu ili u novom u kojem još nisu bili u tom sastavu – poručuje kastavski ugostitelj.
Ekskluzivno za Večernji list Nenad Kukurin sastavio je 'pobjednički meni' kojim bi dočekao vođe Kukuriku koalicije.
– Jednostavna hrana od autohtonih namirnica, male porcije i domaća vina – to je kombinacija koja je prvi put 'upalila'. Budući da je zima, ribu bismo djelomično zamijenili s nešto jelenjeg i telećeg mesa, kastavskim vrganjima i istarskim bijelim tartufom, a desert bi bio kombinacija sušenog voća, kremastog sira, prošeka i cimeta. Detalji neka ipak ostanu naša mala kulinarska tajna – poručuje Nenad Kukurin.
e kastav je rupa i puna komunista