O MISIJI NSATU

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a: 'Za nas postoji jasna crvena linija'

Javier Colomina
Foto: INTS KALNINS/REUTERS, NATO
1/4
23.10.2024.
u 16:21

Javier Colomina poručio je kako je za Ukrajinu važno da svaki saveznik i partner doprinese podršci s obzirom na to da su trenutno u teškoj situaciji na bojnom polju

Javier Colomina, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, govorio je za N1 o misiji NSATU te može li doći do situacije u kojoj bi hrvatski vojnici mogli otići na teritorij Ukrajine. NSATU je, kako je kazao, misija koja podržava, pomaže, trenira i koordinira borbenu opremu, a to se radi iz različitih središta.

- Sva središta su izvan Ukrajine. Za nas postoji jasna crvena linija, a to je da NATO neće biti dio sukoba. I zato se naše prisustvo, naša pomoć, naša suradnja s Ukrajinom uvijek odvija izvan teritorija Ukrajine. Naravno, tamo imamo neku vrstu ambasade. To je predstavništvo NATO-a u Ukrajini, ali radi kao ambasada. Koordinira rad sa njihovim vlastima. Ali sva naša vojna pomoć, sva naša pomoć u obuci se uvijek obavlja izvan teritorija Ukrajine. To je jasna crvena linija za nas. Bili smo vrlo jasni od početka, a tako će biti i dalje - rekao je. 

Uz to, poručio je kako je za Ukrajinu važno da svaki saveznik i partner doprinese podršci s obzirom na to da su trenutno u teškoj situaciji na bojnom polju. - Moramo nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god možemo. Mi saveznici i partneri, i općenito, svaki drugi akter na međunarodnoj sceni. Onda je, naravno, interna odluka kako ćete podržati Ukrajinu. Postoje različiti načini, a jedan od njih je doprinos NSATU misiji. Jedino što mogu reći je da je NSATU za nas bila velika odluka donesena u Washingtonu. Upravo sada se ispunjavaju svi uvjeti da bi misija bila funkcionalna. To bi se trebalo dogoditi krajem ove godine, dakle, za samo par mjeseci. Ide nam dobro i nastavit ćemo poticati naše saveznike, naše partnere, naše prijatelje da podrže Ukrajinu koliko god je to moguće - ističe Colomina za N1.

GALERIJA Ovi ljudi branit će Ukrajinu od najžešćih ruskih napada. Pogledajte kako izgleda njihova priprema za rat
Javier Colomina
1/15
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije