Vojna akcija

Pomorac oslobođen, roditelji: Kao da nam se sin drugi put rodio

stilini
Foto: Anton Ficko/VLM
1/3
30.09.2010.
u 23:52

Hrvatski pomorac Klaudio Stilin otet je 12. rujna. Nakon oslobađanja poslan je na liječnički pregled.

Kamerunske vlasti u vojnoj akciji su oslobodile 34-godišnjeg hrvatskog pomorca Klaudija Stilina i petoricu njegovih kolega s broda "Amerigo Vespucci", potvrdio je tamošnjii ministar komunikacija za Reuters.

Taoci, među kojima su četiri Ukrajinca, Hrvat i Filipinac poslani su na liječničke preglede. Predstavnicima diplomatskih misija bit će predani u petak.

- Oslobođeno je šestero talaca u akciji koje su izvele naše obrambene snage. Svi su na sigurnom, čuvaju ih naši vojnici - rekao je ministar Issa Tchiroma u svom obraćanju medijima. O detaljima vojne operacije nije želio govoriti.

Stilin je zajedno sa svojim kolegom otet u noći s 12. na 13. rujna. Napad se dogodio kada su se naoružani otmičari dvama brzim brodicama dovezli do broda i s njega oteli dvojicu nesretnih pomoraca. Navodno je bila riječ o sedmorici muškaraca koji su bili odjeveni u crno i među sobom su se sporazumijevali na engleskom jeziku. Bili su naoružani raketnim bacačima, a prije napada na brod Amerigo Vespucci napali su još dva broda s kojih su "pokupili" novac i mobitele.

Brižnim roditeljima napokon se vratio osmijeh na lice

- Nazvao nas je oko podne i u kratkom razgovoru nam potvrdio da je oslobođen, te da se dobro osjeća. Napadači koji su ga držali zatočenoga gotovo tri tjedna nisu ga ni tukli, niti izgladnjivali, a kada ćemo ga napokon vidjeti, to nam nije znao reći, kažu Tomislav i Smilja Stilin, roditelji oslobođenog pomorca Klaudia Stilina.

Sretnu vijest doznali su oko ponoći od agenta čijim se posredstvom krajem kolovoza Klaudio ukrcao na brod belgijske komapnije Jan de Nul pod luksemburškom zastavom. Ondje je radio kao drugi časnik stroja dvije godine, a u desetogodišnjem stažu pomorca do sada nije imao negativnih iskustava.

Osim da su ga s još četvoricom pomoraca u četvrtak oslobodili pripadnici kamerunskih oružanih snaga, te da je nakon toga podvrgnut medicinskim pregledima, Klaudijevi roditelji nisu znali ništa više, dok napokon nisu čuli njegov glas.

- Napokon se možemo naspavati. Vrijeme od 12. rujna nam je iz temelja okrenulo život za 180 stupnjeva i sada se, bez pretjerivanja osjećamo kao nam se sin drugi put rodio, kažu Stilinovi. Dodaju kako se javio i 11 godišnjoj kćeri iz prvog braka, te supruzi Eni s kojom se oženio 3. listopada prošle godine. Ljepšeg dara za prvu obljetnicu ni jedno ni drugo nije moglo poželjeti, iako će proslava "uživo" morati pričekati koji dan dok se Klaudio ne vrati iz Kameruna. Agonija koja je trajala 19 dana napokon je došla kraju.

Plovi već 10 godina

Klaudio Stilin kao časnik časnik stroja iz crikveničkog zaleđa plovi morima diljem svijeta već 10 godina, a na brod na kojemu je otet ukrcao se početkom rujna.

Klaudio je otac 11-godišnje djevojčice koju ima iz braka s prvom suprugom, a drugi put oženio se 3. listopada 2009. godine.

Izabranici svog srca Eni Piškulić iz Novog Vinodolskog udovoljio je želji, pa je vjenčanje održano na 446 metara nadmorske visine vidikovca Slipica iznad Bribira u Vinodolskoj dolini s jedinstvenim pogledom na njihova rodna mjesta, kvarnerske otoke, Velebit, Vinodolski kanal i Učku.

Komentara 5

PG
praseca gripa
22:29 01.10.2010.

Bogu hvala!

AR
ARIDAN
00:26 01.10.2010.

Konačno jedna lijepa vijest. Sretan Vam povratak Vašoj obitelji!

B6
Booyaka 619
15:59 01.10.2010.

Super, ajd\' da se netko raduje u ovoj općoj depri...Čestitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije