Nove barikade

Ponovno blokiran promet na sjeveru Kosova

kosovo (1)
Anto Magzan/Pixsell
Autori: mf/VLM, kh/VLM
14.09.2011.
u 10:27

Stanovnici su sami blokirali promet na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice u blizini takozvanog istočnog mosta.

Ponovno su postavljene barikade na sjeveru Kosova. Srbi ovoga puta prosvjeduju jer su vlasti u Prištini najavile da će 16. rujna kosovski policajci i carinici uz Eulex i KFOR preuzeti granične prijelaze Jarinje i Brnjak.

Stanovnici su sami blokirali promet na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice u blizini takozvanog istočnog mosta, javlja B92.

Također su oko 22.15 sati vozilima KFOR-a zaustavili promet za nekoliko kamiona i autobusa gdje su istovarili šljunak na cestu. Ulica koja vodi prema Bošnjačkom naselju, takozvanom istočnom mostu posve je blokirana, a na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema Zvečanu promet se odvija otežano jednim trakom.

Barikade su postavljene i u mjestu Leposaviću gdje građani propuštaju vozila samo jednim prometnim trakom kako bi kontrolirali tko prolazi i spriječili da KFOR na granične prijelaze Jarinje prebacuje kontejnere potrebne za carinu.

Tijekom noći u blokadi je i magistralni put Kosovska Mitrovica – Raška u mjestu Rudare gdje je od ranije postavljena barikada i gdje se promet odvijao jednim trakom, koji je sinoć zatvoren.

Inače, kosovski premijer Hashim Thaçi najavio je da od 16. rujna od Eulexa ulogu glavnog zakonskog subjekta na sjeveru Kosova preuzimaju kosovske institucije, doznaje agencija Tanjug.

– Operacija za implementaciju sporazuma o carinskim pečatima počet će 16. rujna. Čitava operacija vratit će se u nadležnost institucija Kosova uz tehničku potporu Eulexa i KFOR-ovo stvaranje sigurnog okruženja. Prvo će početi funkcionirati granični prijelaz 31 kod Brnjaka, koji će biti pod vlašću te pod policijskim i carinskim zapovjedništvom Kosova, dok će na prijelazu 1 kod Jarinja početi tehničke pripreme za stvaranje uvjeta za rad – rekao je Thaçi za radio Slobodna Europa, program na albanskom, dodajući da će akcija biti provedena na temelju kosovskog Ustava i zakona.

Za akciju slanja specijalnih jedinica policije na sjever krajem srpnja, Thaçi je rekao da je bila pravedna, ustavna i zakonska "i da je naš angažman za uspostavljanje reda i mira te jačanje suvereniteta, konsolidaciju države slanjem Specijalnih snaga Kosova dobrodošlo i podržat će ga Eulex i NATO".

Dodao je da će kosovske institucije dogovor o carinskim pečatima "provoditi s EU i SAD-om, a ne s Beogradom".

–  Implementaciju sporazuma provest ćemo s međunarodnim faktorom, a ne sa Srbijom – objasnio je Thaçi. Na pitanje što će biti ako Beograd, kao druga strana u dijalogu, ne bude spreman za provođenje dogovora, Thaçi je odgovorio da je Beograd u ovom procesu "posve bez utjecaja". Podsjetio je kako je, nakon sporazuma s KFOR-om početkom kolovoza, došao trenutak za primjenu sporazuma za uspostavljanje nadzora na punktovima pokraj Jarinja i Brnjaka.

Komentara 50

OB
-obrisani-
10:49 14.09.2011.

u cijoj to drzavi srbi mitinguju?????????????????

Avatar MK
MK
10:50 14.09.2011.

...Ponovno blokiran promet na sjeveru Srbije! Koja glupost, a gdje je to taj sjever Srbije - ima li tamo pingvina?

Avatar MK
MK
10:55 14.09.2011.

...Uf kako je netko brzo promjenio naslov!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije