KRENIULI PROTONI

Ponovno pokrenut CERN-ov razbijač atoma

LHC
AFP
20.11.2009.
u 21:53

Nakon godinu dana ponovno protoni kreću kroz Large Hadron Collider; stabilna cirkularna zraka bit će postignuta u subotu oko 6 sati ujutro i LHC će raditi sljedećih godinu dana.

LHC, smješten u 27 kilometara dugom tunelu 100 metara ispod francusko-švicarske granice, ponovno je počeo s radom nakon jednogodišnje pauze. Nakon što je ispravljen uzrok incidenta od 19. rujna 2008., kad je zbog neispravnih magneta iscurilo šest tona tekućeg helija, ponovno će se protoni sudarati sve do kraja 2010. kad će LHC biti ponovno isključen i na njemu će početi radovi koji će omogućiti rad na razini sedam TeV (teraelektronvolta) umjesto sadašnjih pet TeV.

Ključne riječi

Komentara 45

VU
Vukovar91
19:42 23.11.2009.

Sigurno da sam skolovan...to nije vazno, vazno je da sam uvidio nase greske i greske postojeceg sistema, koji bazira na lazima i polu-istinama! Pisete o Bogu, nama je dao mogucnost ali to ne uzimamo zapravo, mislimo da smo vec vecii i jos pametniji od nasega stvoritelja..kako to onda mozete objasnit? Moji prijatelji su svi Univ.prof. i sa nekima isto imam teske diskusije ali vecinom govore mojim jezikom i stide se priznat te betonirane lazi..

Avatar tomsom
tomsom
19:50 23.11.2009.

apsolutno vjerujem da su diskusije između vas i uglednih profesora teške, ako ne i nemoguće.

Avatar tomsom
tomsom
19:11 23.11.2009.

vi ucite to na Univ.i mislite da ste usisali pamet.? I vi vjerujete jos u te perverzne i sotonske gluposti? Svaki dan umiru 100 000 djece od gladi? Svaki dan ubije se 100 000 ? Svaki dan se laze ii manipulira covjecanstvo..i to organizirano.Primjer: vakcina svinj.gripe. Obama preporucuje a sam ne uzima niti njegova obitelj? Vratite se istini..s molitvom ================================== i gdje je tu tvoj bog? da li si se ikada zapitao zašto ne mari? obzirom da si školovani kadar odgovoriti ću ti. stvorio je crne rupe da bi tamo, gdje ga nitko ne vidi dijelio s nulom i odmorio se od tulipana poput tebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije