hrvatski sabor

Popijač: Vlada vrši nasilje nad socijalnim dijalogom

đuro popijač
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
27.06.2012.
u 18:19

Vladin Prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje dobio je oštre kritike oporbenih zastupnika u Saboru

Nakon oštrih kritika Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata i javnosti, Vladin Prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje dobio je oštre kritike i oporbenih zastupnika u Saboru. Iako se slažu da su potrebne izmjene Zakona o radu, svi se protive da se on mijenja kroz ovaj zakon, a zamjerili su i da se s raspravom počelo u trenutku kada je prestao televizijski prijenos sjednice.

Ministar rada i mirovina Mirando Mrsić objasnio je kako je potreba za donošenjem ovog zakona, koji je trebao biti donesen još prije 15 godina, proizašla iz pregovaračkog procesa pri kojem je detektirano da socijalni partneri u Hrvatskoj, a osobito sindikati, nisu dovoljno pripremljeni za socijalni dijalog na europskoj razini. Kaže da je održano više od dvadesetak sastanaka radne grupe te da je na e-mailu imao 23 verzije samog zakona, što dokazuje kako je teško usuglasiti ovaj zakon.

Mrsić: Ne ukida se produžena primjena prava

– U RH imamo registrirana 534 sindikata i 24 sindikalne središnjice koje prema podacima iz 2009. okupljaju negdje oko 423 tisuće članova. Postoje vrlo velike razlike među nacionalno reprezentativnim sindikalnim središnjicama, pa najmanja ima čak osam puta manje članova od one najveće, a neke središnjice imaju samo jednu zaposlenu osobu – pokušavao je ministar dokazati raznovrsnost hrvatske sindikalne scene. Odbacio je optužbe da se onemogućuje pravo na štrajk, da zakon komplicira kolektivno pregovaranje te da će dodatno razbiti sindikate. S obzirom na to da su se sindikati najviše bunili na odredbu koja će ukinuti produženu primjenu prava iz kolektivnih ugovora nakon njegova isteka, ministar je pojasnio kako ne ukidaju produženu primjenu pravnih pravila iz kolektivnih ugovora već ga ograničavaju na tri mjeseca.

– Time ne onemogućavamo da se sindikati dogovore s poslodavcem o produženju primjene kolektivnog ugovora. Je li riječ o tri, šest ili devet mjeseci, to je stvar arbitriranja – tvrdi Mrsić.

Ovaj će zakon, ako bude usvojen, zahtijevati pisanje novog Zakona o radu, smatra šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

– To je neminovno, a zahtijevat će i potpunu promjenu koncepta radnog zakonodavstva. Ja to sada govorim, možda će proći dvije ili tri godine da to netko shvati i razumije, ali moj je posao upozoriti. Nestat će većina kolektivnih ugovora i prijeći ćemo na primjenu Pravilnika o radu – uvjeren je Lesar koji vjeruje i da će predloženi zakon uzrokovati mrvljenje i stvaranje još većeg broja sindikata. Pitao je ministra kakva bi sindikalna organiziranost bila kada bi odredbe iz kolektivnih ugovora vrijedile samo za sindikalce. Podsjetio je kako je premijer Zoran Milanović 2010. godine kao šef oporbe potpisao peticiju za održavanje sindikalnog referenduma kada je bivša, HDZ-ova vlast htjela ukinuti produženu primjenu Kolektivnih ugovora.

Popijač: Nemate snage i hrabrosti

– Ako je 2010. godine za Zorana Milanovića ovo bila tema referenduma, a vjerujem da ne postoje dva Zorana Milanovića, je li i danas tako kada je premijer. Iako je 717 tisuća potpisa građana tada uništeno, za Sabor ne trebaju ti potpisi građana da raspiše referendum i vrijeme je da se to napravi – zahtijevao je Lesar, a premijerova potpisa na zahtjevu za referendum prisjetio se i Đuro Popijač u ime HDZ-a.

– Tada se borio protiv izmjene članka 262 Zakona o radu (ZOR), a sada to radi izmjenom drugog zakona. Potpuno je neprihvatljivo da se nekim novim zakonom uređuju radnička prava, a ne temeljnim zakonom, odnosno Zakonom o radu. To je školski primjer nasilja nad socijalnim dijalogom koji je inače potpuno suspendiran od kada je ova vlast preuzela državu – kazao je Popijač te dodao kako treba mijenjati ZOR, ali ne na ovaj način i ne bez dijaloga.

– Nemate snage i hrabrosti sjesti za stol sa socijalnim partnerima i riješiti probleme na mjestu gdje to treba, znači u ZOR-u, koji je ključno pitanje tržišta rada i hrvatskog gospodarstva – poručio je Popijač, a s njime se složio i HDSSB-ov Josip Salapić koji smatra da aktualni ZOR treba trpjeti kritike i da ga treba mijenjati, ali ne na ovaj način, preko drugog zakona. Zamjerio je vladajućima što su u kampanji obećavali da će radnicima biti bolje, a od prvog dana njihove vlasti živi se teže i neizvjesnije nego ikad.

– Ima li tekst prijedloga ovog zakona o reprezentativnosti za cilj osigurati reprezentativnost socijalnih partnera za kolektivno pregovaranje ili doprinijeti daljnjoj fragmentaciji sindikalne scene? Želi li se ovakvim prijedlogom ići na ruku nekim sindikatima koji naginju politici koju provodi Vlada Zorana Milanovića? – zanimalo je Salapića koji je ustvrdio da našoj zemlji uzor trebaju biti članice EU koje ce brinu da radnici žive bolje i sigurnije.

Komentara 9

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:48 27.06.2012.

Vrati sumu.

DU
Deleted user
20:12 27.06.2012.

Tko je pa taj Popijač? Sjeća li se netko???

ZO
zook
13:45 28.06.2012.

aj dosta više tog majmun-idiota pa kog briga što on ima za reči?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije