NJEMAČKA

Poplava odgodila poreznu reformu

21.08.2002.
u 00:00

Njemačka savezna vlada odlučila je odgoditi drugi stupanj porezne reforme, kako bi tako dobivenim novcem financirala štete nanijete poplavom. Vlada procjenjuje da će se na taj način u porezne blagajne sliti blizu sedam milijardi eura.

Naime, od 1. siječnja 2003. najniža porezna stopa trebala je biti smanjena sa sadašnjih 19 posto na 17 posto. Najviša porezna stopa trebala je biti smanjena sa 48,5 posto na 47 posto. Osim toga neoporezivi dio dohotka trebao je biti povećan sa sadašnjih 7235 eura na 7426 eura. Te odredbe su odgođene do 2004. godine.

Osim toga u svim ministarstvima je zabranjeno trošenje novca ako to nije već propisano nekim ugovorima. Vlada se nada da će na taj način u ovoj godini uštedjeti 250 milijuna eura. Ministar prometa Kurt Bodewig je osim toga najavio da će oko milijardu eura iz svoga proračuna preusmjeriti za obnovu cesta i željezničkih pruga u poplavljenim područjima.

Koliko će Njemačka dobiti od Europske unije zasad nije poznato. Schröderov glasnogovornik Uwe-Karsten Heye upozorio je da se kod svote od oko 5 milijardi eura, o kojoj su pisali neki mediji, riječ o svoti koju bi njemačke istočne pokrajine trebale ionako dobiti do 2006. godine. Trenutačno se preispituje koliko od te svote može biti ranije stavljeno na raspolaganje.

Financiranje uklanjanja šteta ostaje, međutim, krajnje upitno. Čak i kad bi sve što je najavljeno moglo biti stavljeno na raspolaganje, to ne bi bilo dovoljno. Gospodarski stručnjak CDU-a i vjerojatno budući savezni ministar gospodarstva, ako CDU/CSU pobijedi na rujanskim izborima, Lothar Späth smatra da će štete od katastrofalne poplave biti i do 20 milijardi eura. CDU zato zahtijeva i povećanje poreza na kapital koji je Schröderova vlada ukinula. Procjenjuje se da bi povećanjem toga poreza za jedan posto u državne blagajne donijelo 10 do 15 milijardi eura. Razgovor o tom porezu uvjet je pristanka CDU-a i CSU-a na odgodu drugog stupnja porezne reforme. A bez pristanka pokrajina u kojima su CDU i CSU na vlasti, ne može proći planirani zakon o odgodi porezne reforme.

BERLIN Anto Janković

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije