ZABRINJAVAJUĆE

Srpanj 2021. najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja

Najbolje osvježenje turistima u Dubrovniku je Onofrijeva fontana
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
14.08.2021.
u 07:17

Europska služba za klimatske promjene Copernicus raspolaže sličnim podacima na temelju vlastitih izračuna

Srpanj 2021. najtopliji je mjesec u svijetu otkad postoje mjerenja, objavila je u petak američka agencija koja prati klimatske promjene, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Kombinacija temperature na kopnu i na površini oceana u cijelom je svijetu bila za 0,93 Celzijeva stupnja iznad prosjeka od 15,8 Celzijevih stupnjeva koliko je iznosila u 20. stoljeću.

To ga čini najtoplijim srpnjem od početka mjerenja prije 142 godine, podaci su Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

"Srpanj je globalno obično najtopliji mjesec u godini, ali srpanj 2021. najtopliji je mjesec srpanj u odnosu na sve dosadašnje", rekao je Rick Spinrad iz NOAA-e.

Novi rekord je podatak koji govori u prilog uznemirujućim zaključcima i upozorenjima znanstvenika o nepovratnim klimatskim promjenama koje su globalno već ostavile trag. 

Američka agencija je izvijestila da je najtopliji srpanj u povijesti zabilježen u Aziji, dok je u Europi zabilježen drugi najtopliji srpanj, a temperature se poklapaju s onima iz srpnja 2010.

Europska služba za klimatske promjene Copernicus raspolaže sličnim podacima na temelju vlastitih izračuna.

Copernicus je prošli mjesec evidentirao treći najtopliji srpanj u svijetu. Temperature su bile tek neznatno niže od onih dosegnutih 2016. i 2019. godine.

VIDEO Danas je vrhunac toplinskog vala

Komentara 2

Avatar Scopus
Scopus
09:48 14.08.2021.

To su laži globalne mafije. Ja sam nekad vjerovao da globalno zagrijavanje ne postoji. Zatim sam vjerovatno da postoji ali da ga čovjek nije izazvao. Kada sam shvatio da se Zemlja zagrijava prebrzo da bi klimatske promjene bile prirodne vjerujem da je globalno zagrijavanje namjerno izazvano kako bi čovjek predao vlast u tuđe ruke umjesto da živimo svoj normalni život. Ja sam siguran da globalno zagrijavanje ne postoji a ako postoji onda sam siguran da ga nije izazvao čovjek a ako ga je izazvao čovjek tada sam siguran da je to napravljeno namjerno. A istovremeno sam siguran da je vani vruće samo zato što je ljeto. Ja sve to vjerujem istovremeno i siguran sam u sve to zajedno!

PV
prcko.vita
08:25 14.08.2021.

Imam porsche benzinac sa preko 300 PS, troši cca 70L benzina na 100km dok mu držim papučicu do ibera. Zanima me koliko ja pridonosim zaštiti okoliša?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije