Istraga

Poreznici su 2012. ustanovili da su Bandićevi računi čisti

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
05.12.2014.
u 14:06

Iako naš izvor tvrdi da je taj dokument potpisala bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, ona kaže da ne zna za taj slučaj

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već je godinama meta različitih predistražnih postupaka, no ni jedna provjera vezana uz njegovo ime, sve dok nedavno USKOK nije otvorio formalnu istragu, nije pokazala ništa sumnjivo.

Porezna uprava tako je 2012. godine dobila zadatak temeljito pročešljati njegovu imovinu. U skladu s člankom 63. Zakona o porezu na dohodak djelatnici Porezne uprave morali su provjeriti je li imovina zagrebačkog gradonačelnika u skladu s njegovim prihodima. Poreznici su pritom, osim uvida u podatke o primanjima i imovini koju je Bandić sam prijavio, imali pravo (i obavezu) dodatno provjeriti materijalne činjenice.

Još važi taj nalaz

Njihov nalaz, međutim, bio je da je sve čisto te da u Bandićevim primanjima i imetku nema nerazmjera. Naš izvor tvrdi da je takav dokument potpisala tadašnja ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, no ona to niječe. Kaže da ne zna za Bandićev slučaj jer se time bavila zagrebačka Porezna uprava. Budući da se u istrazi koja je otvorena zbog utaje poreza u kampanji za predsjedničke izbore, pogodovanje Petru Pripuzu, nelegalnim zapošljavanjima i zloupotrebi službenih vozila spominje šteta Gradu Zagrebu, ali nema koristi koju bi gradonačelnik izvukao za sebe, proizlazi da se i dalje uvažava porezni nalaz iz 2012. godine.

Podatke o Bandićevoj imovini javnost crpi iz njegove imovinske kartice. U njoj je 2005. godine stajalo da ima stan u Zagrebu kupljen kreditom, garažu, vikendicu u Samoboru i naslijeđen manji stan. Godine 2006. nadopunio je prijavu: stan od 71 četvorni metar zamijenio je stanom od 125 kvadrata te prijavio tri lančića, tri prstena i sedam satova. Za pet godina upisuje još automobil vrijedan 10.500 kuna i kredit čiji je dug iznosio 7000 kuna. Dvije godine kasnije prijavljuje kredit od 171.600 švicarskih franaka.

Isto je bilo i s Merzel

Budući da je otvorena istraga, Bandiću je sva imovina blokirana. Zanimljivo je da su istražitelji prvih dana postupka pretresali luksuznu vilu u Novom Vinodolskom sa šest apartmana. Vila je vlasništvo tvrtke Tigra, čiji je vlasnik Milan Penava, inače Bandićev kum. Sumnjalo se da je pravi vlasnik Bandić, no to nije potvrđeno.

Kod bivše sisačke županice Lovrić Merzel poreznici su isprva također tvrdili da je imovina u skladu s prihodima, ali se naknadno došlo do drugačijih spoznaja.

>>Osumnjičeni u slučaju Agram morat će uzeti neplaćeni dopust

>>Švaljek je gospodarica Zagreba, a Bandić ima naziv funkcije i plaću

Komentara 7

ZA
zahira45
14:50 05.12.2014.

Dosta nam je više tračanja po medijima. Uskok neka obavi poštenu istragu nadje neoborive dokaze pa tek onda hapse!! Ovakva bombastična upadanja u stanove, pisanja po novinama i slična sra.... samo izazivaju nepovjerenje u institucije. Dosta nam je cirkusa više. U ovoj zemlji više nitko nije siguran ni kriv niti nevin. Sramota.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:10 05.12.2014.

Pola poreznika koje je postavila vlada a neki su članovi Vlade(Lalovac) polako poprimaju oblik ona tri majmunčića..ne vidim,ne čujem ..možemo im dodati novog majmunčića sa.. šupljom glavom

AU
aurora1zn
15:25 05.12.2014.

ta Nada se spominje u previse istraga tko je ta gospodja-koju imovinu ima i sl???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije