ništa od 500 kn

Poreznici šute o nagradi za onoga koji dojavi neprijavljeni račun

'14.12.2012., Buje - Tvornica Digitron jedina u Hrvatskoj proizvodi fiskalane kase. Njihovo dugogodisnje znanje i iskustvo prtocili su u najtrazenji artikal ovih dana.   Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Duško Marušić/Pixsell
29.12.2012.
u 14:30

Troškovi su minimalno 2000 kuna, a penju se na 15.000 za one koji nisu informatički opremljeni - kaže Mihić.

Do fiskalizacije je ostalo samo nekoliko dana, a Porezna uprava tvrdi da je sustav spreman za rad. Ipak, u četvrtak, kada je prvi put uporabljen, server poreznika pao je pa su morali ponoviti pokretanje programa. Poreznici su najavili i nagradnu igru za građane koji uhvate neprijavljeni račun. Doznajemo da je zaključeno da bi otvaranje sms linije bilo preskupo pa će građani vjerojatno račune moći provjeravati na web-stranici, a o nagradama od 500 kuna po uhvaćenom utajivaču poreza više se ne govori.

Pad sustava

– U četvrtak je sustav pao, no u petak je radio, i to začuđujuće brzo – kazao nam je Spomenko Dragić direktor tvrtke Ed Borel koja je uvela ljekarne u sustav fiskalizacije. Informatička tvrtka koju vodi, do popodnevnih sati, u sustav je uključila većinu klijenata. Potvrdio nam je da sustav dobro funkcionira te da nije bilo zastoja u izdavanju računa. Dragić ipak drži da je zakon donesen navrat-nanos i da će biti teško pripremiti sve obveznike, jer su informatičari prebukirani.

Mnogi su se stručnjaci bojali da neće biti moguće izdavati račune u najfrekventnijim dijelovima dana, a među njima je i porezni savjetnik Vlado Brkanić koji je najavio da ćemo na račun čekati i do 20 sekundi. Njegova se bojazan ostvarila u četvrtak kada je sustav potpuno zablokirao na nekoliko sati, ali Porezna uprava popravila je grešku vrlo brzo.

– Od trenutka kada je puštena stvarna produkcija sustava, Porezna uprava nije zabilježila ni jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru – tvrde poreznici u priopćenju koje su objavili tijekom petka.

Do jučer ujutro porezna je zabilježila 144.433 zapisa za račun od 707 poduzetnika. Ovjerene su i 3423 knjige računa, a Financijskoj agenciji obveznici su predali zahtjeve za 15.291 digitalni certifikat.

Osim problema sa sustavom, fiskalizacija nosi i velike troškove. Ljekarnama oni neće biti veći od 300 kuna, koliko stoji certifikat, jer im Ed Borel unapređenje sustava ne naplaćuje, ali za ugostitelje koji nemaju nikakav program minimalni trošak iznosi 2000 kuna.

– To je samo trošak programa za one koji imaju sve. Nama su ovo već treće blagajne koje moramo kupovati, a onima koji nemaju opremu fiskalizacija će nametnuti troškove i do 15.000 kuna – tvrdi Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja.

Otkazi za 4000 radnika

Naime, ugostitelj koji nije modernizirao svoje poslovanje, kakvih je mnogo u ruralnim područjima, mora kupiti PC kasu, ugraditi u nju program, platiti uvođenje ADSL-a, kupiti certifikat, a potom i plaćati održavanje sustava i troškove interneta na mjesečnoj razini. To nosi jednokratne troškove od desetak tisuća kuna i više te redovni trošak od nekoliko stotina kuna mjesečno. Mihić tvrdi da će to sve biti previše za neke ugostitelje pa ponavlja da će fiskalizacija uništiti 10 do 20 posto vlasnika, što znači zatvaranje 3500 kafića i restorana i ukidanje 4000 radnih mjesta. U tvrtki koja se specijalizirala za izradu programa za ugostitelje, GRC grupi iz Sesveta, tvrdi da posla imaju previše i da program stoji od 2000 kuna na više, ali da se isplati jer jeftinija rješenja ne daju punu uslugu.

– Ni ne pitajte koliko posla imamo. Svi su se sjetili u posljednji čas, a mi radimo od listopada – kažu u tvrtki.

>>Liniću u kafiću odbili izdati račun: Za neposlušne kazne bez milosti!

Komentara 34

GJ
gazda joza
15:39 29.12.2012.

Ovu ekipu koja je sve svalila na narod, em struja, em plin ... jednostavno ne podnosim Al ovo im je 100%u redu Zašto bi netko i cim mogao opravdati kradju od države Em ti poduzetnika koji nema 2000 kn zaa uložiti u posao Bar ce oni koji imaju sada imati i vise posla i na kraju i zaposliti koju osobu vise A sto se tiče nagrade za otkrivanje lažnih računa 10% od naplacene kazne bi bilo fer Pa bi manje bilo onih koji skupljaju boce a vise onih koji prave promet poštenima i hvataju lopove

DU
Deleted user
15:40 29.12.2012.

koliko vidim u evropi puno lokala radi bez komojutera na stare kase i sve funkcionira preporuka sve zatvorite i na ceste nema zaposljavanja ni radnih mjesta a ni porezne filozofije ,,, napraviti strajk u punoj sezoni

DU
Dudek
17:09 29.12.2012.

Na prvom mjestu su političari koji jedu i piju u svim restoranima. Nigdje ne plaćaju svoje račune. On su ti koji kvare državni proračun. Sve sami kumovi. Iće i piće sve mukte. Snašli se drugovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije