Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆA PAMET

Posjetili smo našu poznatu tvrtku koja digitalizira kulturnu baštinu: ‘Doprinosimo boljem životu svih hrvatskih građana’

Ericsson Nikola Tesla
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/9
02.07.2024.
u 13:02

Tehnologija mijenja načine putovanja i odmora, a to zorno prikazuje primjer Ericsson Nikole Tesle

Kad smo započeli istraživanje o postignućima kompanije Ericsson Nikola Tesla, nisam mogao zamisliti koliko su njihovi projekti transformirali različite sektore hrvatskog društva. U eri kada naše živote oblikuju tehnologija i digitalni napredak, ovaj domaći tehnološki pionir ne samo što unapređuje digitalne kapacitete Hrvatske već i postavlja temelje za budućnost. Proveli smo dan razgovarajući sa zaposlenicima kompanije, otkrivajući kako njihovi projekti, o kojima uopće ne razmišljamo, ustvari mijenjaju naš svakodnevni život.

Matea Torbarina, stručnjakinja za digitalne alate u turizmu, dočekala nas je s entuzijazmom. Kao osoba koja je završila Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i nekoliko godina radila na razvoju 5G mreže, Matea sada vodi projekte digitalizacije u odjelu Digitalnog društva. Razgovor s njom otkrio je kako tehnologija može unaprijediti turistički sektor.

Matea Torbarina
Foto: Željko Hladika/Pixsell

- Nakon završetka FER-a, nekoliko sam godina posvetila radu na 5G mreži, no ubrzo sam pronašla svoje mjesto u odjelu Digitalnog društva, fokusirajući se na projekte digitalizacije javne uprave. Rad na projektima, kao što su Hrvatski digitalni turizam – eTurizam, donosi mi osobno zadovoljstvo jer znam da doprinosim boljem životu svih građana RH. Uspostavili smo Središnji portal za podršku razvoju turizma, što olakšava pristup informacijama i dokumentima značajnim za sektor turizma te omogućuje brže donošenje poslovnih odluka na temelju relevantnih pokazatelja. Uveli smo i mobilne aplikacije mTurizam i eVisitor, što iznajmljivačima olakšava pristup i korištenje javnih usluga - rekla nam je Matea.

Slušajući Mateu, shvatili smo koliko su ovi projekti unaprijedili dostupnost i učinkovitost turističkih usluga. No najuzbudljiviji dio razgovora bio je onaj o budućim tehnologijama.

- Ono što me najviše uzbuđuje u budućnosti je potencijal primjene naprednih tehnologija u turističkom sektoru. Korištenjem VR i AR te AI tehnologija unaprijedit ćemo komunikaciju s posjetiteljima, pružajući im personalizirane informacije i iskustva. Razvijamo i ideje poput virtualnih tura kroz najatraktivnije destinacije Hrvatske, omogućavajući upoznavanje s turističkim atrakcijama iz udobnosti vlastita doma – pojašnjava.

Novi život povijesnih artefakata u digitalnom prostoru

Jednako fascinantan bio je razgovor s Anna-Mariom Križanac, stručnjakinjom za digitalizaciju kulturne baštine. Kako bi nam dočarala važnost ovog posla, Anna-Maria je podijelila svoje iskustvo rada u timu u Ericssonu Nikoli Tesli.

Anna-Maria Križanac
Foto: Željko Hladika/Pixsell

- U Ericssonu Nikoli Tesli, s timom od preko 300 stručnjaka, radim na projektima digitalizacije. Trenutačno radim na digitalizaciji kulturne baštine u projektu eKultura te na uspostavi Nacionalnog arhivskog informacijskog sustava (eArhiv). Okupljanje, trajna pohrana i zaštita digitalne kulturne baštine u RH omogućuje i njezinu bolju dostupnost javnosti – navodi Križanac.

Digitalizacija kulturnih artefakata ne samo što omogućuje njihovo očuvanje već i otvara nove mogućnosti za istraživanje i edukaciju.

- Projekt eArhiv omogućuje sveobuhvatnu digitalnu tranziciju upravljanja informacijskim i dokumentacijskim resursima u svim javnim tijelima i ustanovama RH. Povećat će se učinkovitost radnih procesa u upravljanju dokumentarnim i arhivskim gradivom kod onih koji stvaraju gradivo, dok za arhivsku službu ovaj projekt donosi bolju dostupnost i višestruki porast opsega usluga pruženih građanima i pravnim osobama – kaže.

Stvaramo zemljišne knjige i katastar za digitalno doba

U razgovoru s Davorom Petričevićem, magistrom inženjerom geodezije i geoinformatike, upoznali smo se s jednim od najkompleksnijih ICT projekata u Hrvatskoj – Zajedničkim informacijskim sustavom zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).

Davor Petričević
Foto: Željko Hladika/Pixsell

„Moj tim i ja svakodnevno doprinosimo stvaranju digitalne budućnosti naše zemlje i postavljamo temelje sigurnijeg i transparentnijeg društva. ZIS je svoj razvoj započeo 2007. godine, a krajem 2016. godine ZIS sustav u svojem radu koristili su svi zemljišno-knjižni i katastarski uredi u Republici Hrvatskoj, odnosno oko 230 institucija i više od 2000 djelatnika.“

Davor je detaljno objasnio kako je digitalizacija podataka donijela standardizaciju i olakšala pristup informacijama, što je prije bilo nezamislivo.

„Sigurno se svi još sjećate kada ste za zemljišno-knjižni izvadak za, primjerice, vikendicu u Zadru morali, ‘potegnuti’ skroz do Zadra, a danas je ovaj dokument dostupan odmah, jednim klikom iz vašeg naslonjača ili putem mobilne aplikacije, ako ste u pokretu, potpisan digitalnim pečatom nadležnog suda.“

Učinkovitija javna uprava za bolje usluge građanima

Ana Šundov Miličić, koja radi na razvoju Once Only Technical System platforme (OOTS), pokazala nam je kako tehnologija može revolucionirati javnu upravu.

Ana Šundov Miličić
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

„Nakon početnog rada na 4G mreži, ubrzo sam se posvetila web-aplikacijama. OOTS platforma, koju trenutačno razvijam, nije samo tehnološko rješenje, to je inicijativa koja mijenja način na koji građani komuniciraju s državnom upravom, olakšavajući im život i doprinoseći modernizaciji naše države u digitalnom dobu.“

Ana je objasnila kako OOTS platforma omogućuje jednostavnu i sigurnu razmjenu dokumenata između različitih sektora javne uprave, čime građani i poduzetnici više neće morati višestruko dostavljati iste dokumente. Ova platforma također olakšava prekograničnu razmjenu dokumenata unutar EU, što je ključno za građane koji žive ili posluju izvan Hrvatske.

„Unatoč izazovima, za mene je ovo iznimno uzbudljiv projekt jer stvaramo pozitivne promjene u društvu. Pruža mi osjećaj zadovoljstva i ponosa jer doprinosi poboljšanju kvalitete života svih građana RH.“

Teško je prenijeti entuzijazam i atmosferu, ali razgovori s ovim stručnjacima iz Ericssona Nikole Tesle otkrili su nam koliko su njihovi projekti važni za digitalizaciju i modernizaciju Hrvatske. Kroz inovativna rješenja, od digitalizacije kulturne baštine do unapređenja turističkih usluga i modernizacije javne uprave, vidimo kako tehnologija može olakšati život građanima i postaviti temelje za tehnološki naprednu budućnost. Ovakva rješenja i ovakve kompanije predstavljaju pravi put u bolje sutra, bez obzira na to o čemu se radi, pokazujući kako kreativnost i stručnost mogu zajedno donijeti pozitivne promjene i pripremiti nas za izazove koji nas čekaju u digitalnom dobu. A još nam je draže kad vidimo da je sve to došlo iz inovativnih ideja domaćih stručnjaka.

Sadržaj nastao u suradnji s Ericsson Nikola Tesla.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije