Posjetio Bruxelles

Potpredsjednik Pence: Trump je odlučan nastaviti suradnju s EU

Mike Pence
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.02.2017.
u 07:10

Glasine o smrti Zapada su preuveličane, poručio je, parafrazirajući Marka Twaina, šef Europskog vijeća Donald Tusk

Glasine o smrti Zapada su preuveličane, poručio je, parafrazirajući velikog američkog pisca Marka Twaina, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon što je jučer u Bruxellesu primio američkog potpredsjednika Mikea Pencea, koji mu je prenio poruku predsjednika Donalda Trumpa da SAD nastavlja graditi partnerstvo i suradnju s EU.

Tusk je nakon sastanka s Penceom zaključio da SAD i EU imaju zajedničku odgovornost “spriječiti dezintegraciju Zapada”, a Pence je pred novinarima potvrdio “postojanu i trajnu” podršku SAD-a Uniji.

Penceov posjet Bruxellesu bio je prožet pozitivnim porukama, no pojedini diplomati EU skeptični su i pitaju se hoće li takva pozitivno ozračje preživjeti prvo sljedeće javljanje predsjednika Trumpa na Twitteru ili na skupu s biračima, poput onoga u subotu na Floridi, gdje je Trump portretirao europske države kao kaotične i problematične.

Tusk je, stojeći pokraj Pencea pred novinarima (koji nisu imali prilike postavljati pitanja), između redova priznao da su mnogi u Europi ostali iznenađeni nekim Trumpovim izjavama.

– Previše novih i ponekad iznenađujućih mišljenja izrečeno je o našim odnosima i našoj zajedničkoj sigurnosti da bismo se pretvarali da je sve kako je ranije bilo – rekao je Tusk. No dodao je kako je Pencea izričito pitao dijeli li Trumpova administracija mišljenje o važnosti očuvanja međunarodnog poretka, nastavku sigurnosne suradnje i podršci SAD-a prema EU.

– Na sva tri pitanja danas sam od Pencea čuo potvrdan odgovor – rekao je Tusk. 

>> Iznenada preminuo ruski ambasador u New Yorku

>> Zbog Brexita kući u EU vraća se 200 tisuća Europljana

Komentara 1

GO
gooniegoogoo
13:09 22.02.2017.

"Glasine o smrti Zapada su preuveličane, poručio je, parafrazirajući velikog američkog pisca Marka Twaina, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon što je jučer u Bruxellesu primio američkog potpredsjednika Mikea Pencea, koji mu je prenio poruku predsjednika Donalda Trumpa da SAD nastavlja graditi partnerstvo i suradnju s EU." Koliko su preuveličane je dobar primjer Trumpova "lažna" izjava o Švedskoj. Dobar primjer jer je Trump prije Švedske nabrojao Belgiju, Britaniju, Njemačku, Francusku, a lijevi mediji su skočili na isključivo na spomen Švedske, znači priznali za sve drugo nabrojano, a kriknuli baš ovim stavom, stavom koji se može sumirati u otprilike" Šta bi vi ksenofobni rasisti??? Gore na ledenjacima još uvijek možete živjet u miru!" Nažalost protekom 3 danas je emprijski dokazano kako ni na ledenjacima više nema mira i sigurnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije