POTRAGA ZA LETJELICOM

Pronađena letjelica, poginuli svi putnici. Glavni zrakoplovni istražitelj otkrio koliko će istraga trajati

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/HGSS/Facebook
1/35
30.05.2022.
u 16:11

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je po nestanku Operativni centar civilne zaštite o zrakoplovu tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj. Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio Operativno-komunikacijski centar MUP-a te HGSS.

U nedjelju kod Rakovice nestao avion Cessna koji je poletio iz Splita prema Njemačkoj. Unatoč lošem vremenu i kiši koji je otežavao napore spasitelja, potraga je trajala cijelu noć te se nastavila ujutro. Nakon gotovo 24-satne potrage, pronađeni su dijelovi letjelice, a vlasti su potvrdile da su svi putnici i pilot poginuli.

Tijek događaja:

21:45 - Trut: Izvučena su tijela poginulih u zrakoplovnoj nesreći, sutra izvlačimo olupinu

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut izjavio je da su tijela poginulih u zrakoplovnoj nesreći kod Broćanca izvučena s mjesta nesreće i odvezena prema sudskoj medicini, gdje će se nastaviti daljnja procedura.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


16:09 - Na mjestu zrakoplovne nesreće započeo očevid, u akciji sudjelovalo 400 osoba s 13 dronova

Na mjestu pada zrakoplova kod Broćanca u Općini Rakovica započeo je u ponedjeljak popodne očevid u kojem uz karlovačku policiju i županijsku državnu odvjetnicu sudjeluje i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


15:52 - Među poginulima u Cessni je i Hrvat Joško Sladojević koji je dugo živio u Njemačkoj

Foto: Fenix Magazin

Pokojnog Joška Sladojevića kao dobrog i vrijednog čovjeka sjećaju se i članovi Glavnog školskog odbora Hrvatske nastave Koordinacije Stuttgart, čiji je predsjednik bio osam godina.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


15:17 - Zrakoplovni stručnjak: Krenuli su iz Splita po lijepom vremenu, a onda uletjeli u situaciju kod Slunja...

Pilot se izgubio, njegove zadnje riječi koje znaju u kontroli zračne plovidbe bile su dosta kaotične i panične, kazao je zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric

>> OPŠIRNIJE OVDJE


14:52 - Medved o padu Cessne: Bili su loši meteo uvjeti. Poletjeli su iz Splita upoznati s time

Foto: Snježana Bičak

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić obratili su se javnosti s lokacije s koje se vodila potraga za nestalom letjelicom Cessnom. 

- Jučer kada je letjelica nestala s radara su bili jako loši meteo uvjeti. Istražitelj će napraviti analizu i tih podataka. Oni su poletjeli iz Splita i bili su upoznati s uvjetima  - kazao je Medved, a obojica su izrazili sućut obiteljima poginulih.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


14:40 - Potpredsjednik Vlade Tomo Medved komentirao je pronalazak nestale letjelice Cessne 182, kao i tijela svih četvero putnika.

- Angažirane su bile sve sastavnice Civilne zaštite i Domovinske sigurnosti. Pronađeni su posmrtni ostaci članova posade i putnika, izražavamo sućut obiteljima poginulih. Otići cemo na lokaciju, obavit ćemo sastanak s ravnateljem Civilne zaštite, s MUP-om i svima koji su sudjelovali u traganju. Detalji vezano za pad Cessne utvrdit će daljnji istražni postupak. Na žalost četiri osobe su smrtno stradale, njihovim obiteljima izražavamo sućut - izjavio je Medved.

Očekuje se dolazak njega i ministra obrane Marija Banožića na lokaciju.


13:20 -  Glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin iz Odjela za istrage zrakoplovnih nesreća ispričao je proces istrage nakon što je pronađena letjelica.

- Dojavu smo dobili jučer vrlo brzo nakon što je avion nestao s radara. Nakon toga je išla potraga, a naš posao ide nakon što je sve nađeno. Nakon toga provodimo našu istragu - kazao je istražitelj,

Na pitanje koliko bi mogla trajati istraga, nadometnuo je kako je teško to sada reći.

- Prvo se radi očevid nakon toga slijedi prikupljanje podataka razno-raznih, analize i tak dalje. Ovo će potrajati neko vrijeme


13:11 - Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Granić ispričao je za Večernji list detalje potrage za avionom tipa Cessna 182 koja je nestala s radara u nedjelju oko 11:30 zajedno s tri putnika i pilotom, te je pronađena uz pomoć drona. U padu letjelice su poginuli svi putnici.

>>> OPŠIRNIJE


12:32 -  Na teren je došao i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin iz Odjela za istrage zrakoplovnih nesreća, koji je rekao da je istraga uzroka pada letjelice važna kako se po istom obrascu ne bi dogodila neka druga nesreća.

Petrin je rekao da je za slučaj potrebe analize dijela zrakoplov u vrlo specifičnom laboratoriju organizirana mreža istražnih tijela Europske unije.  "Istražna tijela Njemačke i Francuske imaju laboratorije kakve mi nemamo, ali u slučaju potrebe tehnička se analiza odradi u njihovim laboratorijima“.

Drugi istražitelj Dejan Ćurik dodaje da će se u konkretnom slučaju sve temeljito istražiti.


12:10 -  Danas u 10:50 uočeni su dijelovi letjelice. Teški vremenski uvjeti su nas ovih 23 sata držali, ali ovdje prisutni su izvršili svoju zadaću. Potvrđujem da su svi putnici poginuli. Ovim putem izražavam svoju sućut obiteljima - kazao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Trut.

>>> OPŠRINIJE


11:51 -  Dio HGSS-ovaca se vraća u lovačko društvo odakle se vodi potraga, a ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) obratit će se javnosti.


 

10:58 -  Na širem području Broćanca jedan od timova javio je da vide dijelove letjelice. Uočeno je dronom. Ne mogu još otkriti točnu lokaciju, javlja novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak koja se nalazi na terenu gdje još traje potraga.

Teren na kojoj je nađena Cessna je brdovit i šumski, te je dosta nepristupačan. Pregledavan je i jučer i danas, ali zapravo je letjelica uočena tek dronom. S obzirom da se magla dignula,  letjelica je uočena.


10:52 -  Na teren je krenuo i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin, iako kaže da za Odjel za istrage zrakoplovnih nesreća, koji djeluje u okviru Agencije za istraživanje nesreća u zračnim, pomorskom i željezničkom prometu (AIN), nema nekog posla dok nestali zrakoplov ne bude pronađen.

Petrin je rekao da potraga ide dobro iako još nije pronađen nestali zrakoplov, napominjući da HGSS nakon noći provedene u potrazi od jutros radi pojačanim intenzitetom. No, uvjeti su toliko teški da se helikopteri ne mogu podići, a ni dronovi nisu od pomoći, rekao je Petrin.

Nije neobično po njegovim riječima da potraga potraje neko vrijeme, te to nije pokazatelj da išta radimo drugačije nego naprednije zemlje. Pojasnio je da prema uobičajenoj praski tek kada zrakoplov bude pronađen istražitelji izlaze na teren kako bi se utvrdio uzrok nesreće.


10:01 - Pogledajte kako ide potraga za Cessnom. Fotke je objavio HGSS na društvenim mrežama.

1/19

9:48 -  Potraga za nestalim zrakoplovom Cessna, unatoč teškim vremenskim uvjetima, trajala je i ovu noć, a od jutra je intenzivirana te je uključeno preko 350 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite, policije, HGSS-a, vatrogasaca i lovaca, stoji u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite postavila je bazu operacija i komunikacijsko-zapovjedno vozilo, odakle Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira operativnim snagama na terenu te pruža logističku potporu. U pretragu je uključeno 26 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s dva drona i dva kvad vozila, 7 djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite, 184 pripadnika HGSS-a, 114 policajca, 29 vatrogasaca te 3 lovca. U zrakoplovu se nalazio pilot i tri člana posade. Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite pokušao je locirati mobitel pilota, ali bezuspješno.

Broj operativnih snaga na terenu se konstantno povećava, uključuju se dodatne snage i ulažu veliki napori kako bi se zrakoplov što prije pronašao unatoč teškim vremenskim uvjetima.


8:54 - Jutro je započelo kišom i usporilo potragu, no do ovog trenutku na to područje je pristiglo više od 300 ljudi koji pokušavaju pronaći avion i njegovu posadu.

>>> OPŠIRNIJE


8:19 - Suzili smo područje već jučer. No zbog vremena šanse za prolazak tad su bile male. Nalazimo se nekoliko km od Slunja - kazao je Josip Granić iz HGSS-a za N1.

- Relativno je težak teren za kretanje. Teško je za aute i za ljude. Dronovi su letjeli noćas do 3-3:30. No, bila je takva magla da se nije vidjelo ništa. Slušao sam pilote. Govorili smo da su vidjeli životinju, a u sljedećem trenutku ništa. Za sada nismo imali nikakve uspjeha - ustvrdio je.


7:22 - Na terenu se nalazi se više od 200 ljudi. 

- Suzili smo područje potrage, znamo gdje se zrakoplov ne nalazi. Fokusirat ćemo se na određeno područje. Vrijeme ne ide na ruku, pada kiša, magla je, vidljivost je jako mala, rekao je u javljanju za Jutarnju kroniku Hrvatskoga radija, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić

Za sada nije uhvaćen neki signal s mobitela unesrećenih iz zrakoplova. 

- Nažalost od mobitela nemamo podatke. To nije urodilo plodom, na osnovu radarskih očitanja i predikcija leta formirali smo područje potrage. Nadam se da ćemo nešto uspjeti odraditi, teren je težak, šumovit je i obrastao, dodaje Granić.


6:50 - Kiša sipi neprekidno, vidljivost je minimalna, ali ona nije spriječila lokalne momke na motokros motorima koji su pomagali u pregledavanju šuma te brda na kojima trave dosežu strukove, rekli su nam u nedjelju navečer.

– Gotovo ništa se ne vidi. Trudio sam se obići što više jer i inače ovuda vozim i donekle poznajem teren. Ali nikakvom tragu – ni traga. Doduše, kažu da je ta Cessna nešto poput automobila s krilima, a magla je užasna, tako da nije ni čudno što se ništa ne može naći – rekao nam je Nebojša, mladić kojeg smo sreli u Brezovcu, oko kojeg je potraga bila koncentrirana u nedjelju kasno poslijepodne.

A u Brezovcu živi i Ranka koju su kao i članove njene obitelji pripadnici hitnih službi tijekom čitavog dana ispitivali jesu li štogod čuli. Neki su i parkirali u njihovu dvorištu pa pješice nastavljali u potragu u brdo.

– Kao fijuk neki. Bez praska, bez ikakvog zvuka motora, samo neko lagano zujanje – što je prošlo pored njene kuće, opisala nam je Ranka.

Podsjetite se OVDJE kako je tekla potraga u nedjelju
 

 

 

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar kvasac60
kvasac60
11:48 30.05.2022.

Počivali u miru.

Avatar gusjenica
gusjenica
10:36 30.05.2022.

Sramota je i nedopustivo da se letjelice traže kao u 19. stoljeću. Obaveza bi bila neki jednostavni biper koji bi slao SOS signal. Nije taj mali zrakoplov ni trebao dobiti dozvolu za polijetanje po tom lošem vremenu. Kaznio bih onogaga tko mu je dozvolio.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:19 30.05.2022.

Na žalost šanse da ih se pronađe žive sve su manje. Ako su i preživjeli pad, prošli su sa teškim ozljedama, a ostalo su napravile kiša i hladnoća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije