PODIGAO PRAŠINU

Analitičari o spornom priručniku ministra obrane: 'Potrebna je revizija Banožićeva znanstvenog puta'

NATO Defence Ministers' meeting at the Alliance's headquarters in Paris
Foto: POOL/REUTERS
1/3
02.08.2023.
u 17:31

To što Banožić glumi da je znanstvenik, za njegovu je funkciju irelevantno

Nakon objave materijala i iskaza koji prilično uvjerljivo ukazuju da njegov priručnik za studente o e-marketingu dobrim dijelom čine prekopirane tuđe prezentacije i radovi, ministar obrane Mario Banožić odustao je od nauma da postane naslovni izvanredni profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu.

No, samo privremeno, dok je na ministarskoj funkciji. Čim više ne bude ministar, namjerava nastaviti akademsku karijeru, što je najavio na društvenim mrežama. "Tražene uvjete koje treba ispuniti svaki izvanredni profesor ispunjavam, a odustati od akademske karijere neću, već ću ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade RH", poručio je Banožić.

Bez reakcije iz Vlade

Seriju tekstova kojima je Telegramova novinarka Dora Kršul izvijestila kako bi ministar u zvanje mogao biti izabran na temelju zastarjelog i prema studentima krajnje podcjenjivačkog priručnika Banožić smatra samo jednim u nizu novinarskih napada. Povlačenje kandidature za izvanrednog profesora očito smatra dovoljnim u ovoj situaciji, a isto, čini se, misle i u Banskim dvorima, iz kojih nam nisu odgovorili na pitanje namjeravaju li premijer ili HDZ išta poduzeti vezano uz Banožićev slučaj i je li od ministra barem zatraženo očitovanje. A dok je tako, blage su i reakcije njegovih kolega ministara, uključujući i ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, kojega bi najviše trebalo zabrinjavati što su nekritičke pozitivne recenzije Banožićeva priručnika napisali profesori s vukovarskog Veleučilišta, na kojem Banožić već predaje, a čije je radove ministar prepisao u istom tom priručniku. Fuchs je komentirao samo kako prezentacije ne mogu biti vrednovane kao rad na temelju kojega se može napredovati u zvanju, a pitanje zašto ih se tako vrednuje trebalo bi, kaže, postaviti sveučilištima. Nešto kritičnija prema cijeloj situaciji bila je ministrica kulture Nina Obuljen, no ni ona ništa ne zamjera Banožiću, već isključivo akademskoj zajednici, koja nedovoljno kažnjava plagiranje.

VEZANI ČLANCI:

Da je u ovoj priči podbacila akademska zajednica, smatra i politička analitičarka Ankica Mamić, koja kaže kako nije ni očekivala reakciju Vlade, s obzirom na to da Banožić nije postao ministar zbog znanstvenih postignuća, nego zato što je Andrej Plenković procijenio da može adekvatno obavljati posao ministra obrane. Uvjerena je da ova situacija zahtijeva reviziju Banožićeva znanstvenog puta, ali i "mnogih doktorata u Hrvatskoj, posebno kad je riječ o ljudima koji predaju na fakultetima".

Nije se ni ispričao

Upozorava, međutim, kako to ne znači da Banožića treba potpuno eskulpirati od političke odgovornosti.

– To što Banožić glumi da je znanstvenik, za njegovu funkciju je irelevantno. No, ako je stvarno plagirao, a iz ovog što vidimo u medijima čini se da jest, onda se postavlja pitanje želi li Hrvatska imati ministra plagijatora, posebno uz činjenicu da se Banožić nije ni pokušao ispričati za ovakvu površnost u radu sa studentima – uvjerena je Ankica Mamić.

 

VIDEO: Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije

 

Komentara 17

BJ
bjmaro
19:46 02.08.2023.

Da li se netko prisjeća ministra Barišića za kojeg je "napredna akademska zajednica" zajedno sa "naprednim novinarima" proglasila njegov doktorat plagijat. Sveučilište u Austriji nakon provedene analize decidirano potvrdilo legimitet doktorata i poslije nikom ništa. "Napredni" kreču dalje. Crvene brigade

DU
Deleted user
19:13 02.08.2023.

A tko je sve od vrhunskih znanstvenika, optuzivao ministra Pavla Barišića, koji se nikada nisu ispričali Pavi a koje su mu gadarije radili??

Avatar OPG
OPG
20:16 02.08.2023.

Vrijeme je za tuzbe za klevetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije