BOLNA SJEĆANJA

VIDEO Britanci objavili neviđene snimke opsade Dubrovnika: Promatrači EZ-a bježe od projektila, kamera snima pjesmu u skloništu

Foto: Screenshot ITN
1/4
06.09.2024.
u 11:09

Nitko nije mislio da će Stari Grad biti tako razaran. To je kao kad razmišljate o Veneciji, Parizu ili Canterburyju, govori britanska konzulica u Dubrovniku Sarah Marajika na terasi hotela Argentina, dok u pozadini, gdje se vidi Stari Grad, odjekuju granate

Ako ne znaš šta je bilo, nek ti kaže Lika, pitaj svaki kamen našeg grada Dubrovnika… - pjeva Marko Perković Thompson u novoj pjesmi s “Hrvatskim ružama” Nene Ninčevića. Nakon što je britanska televizija ITN ovih dana iz svoje arhive izvukla i na YouTubeu objavila video materijal snimljen tijekom opsade Dubrovnika, moglo bi se parafrazirati tu pjesmu i reći: ako ne znaš šta je bilo u i oko Dubrovnika, nek ti kaže “ITN Archive” na YouTubeu. 

Riječ je o zaista vrijednim video snimkama, koje i danas, skoro trećinu stoljeća nakon što su snimljene, bude emocije. U jednoj od niza snažnih scena, britanska konzulica u Dubrovniku Sarah Marajika daje izjavu na terasi hotela Argentina, dok u pozadini, gdje se vidi Stari Grad, odjekuju granate. 

- Nitko nije mislio da će Stari Grad biti tako razaran. To je kao kad razmišljate o Veneciji, Parizu ili Canterburyju - govori ona, a novinar Paul Davis primijećuje kako se u tih nekoliko sekundi, dok traje njihov razgovor, čulo pet granata. Britanska konzulica sa smiješkom, tako blagim da izgleda gotovo nestvarno u tom okruženju u kojem se nalaze, komentira kako je i tih pet u par sekundi poprilično malo, minimalno, u usporedbi s onime kako je dan počeo. Toga dana, a vjerojatno je riječ o 22. ili 23. listopadu 1991., novinar ITN-a javlja da se događa “namjerni i kontinuirani napad na Stari Grad”.

- Ovdje se ne radi o zalutalim granatama, ovo je sračunata odluka da se nepopravljivo ošteti grad koji je u cijelosti zaštićeni spomenik. Savezna vojska sada protiv zidina, prvotno građenih za zaštitu od strijela i kopalja, koristi sovjetske navođene projektile - govori novinar Paul Davis. Do par dana ranije, JNA je svoje napade koncentrirala na područja izvan Starog Grada, dodaje novianr ITN-a, ali sada njihove granate padaju unutar starih zidina. 

Promatrači Europske zajednice sklanjaju se s terase hotela Argentina u sklonište, bježeći od projektila koji padaju sve bliže. Kamera bilježi dirljivu scenu pjesme kojom Dubrovčani i njihovi gosti pokušavaju nadglasati grmljavinu topova. Novinar ITN-a u prilogu komentira kako ga te scene u hotelskom baru (gdje se pjeva “Sjećanje na Velu Luku”) podsjećaju na londonski East End tijekom Blitza, nacističkom bombardiranja Londona na početku II. svjetskog rata. 

POVEZANI ČLANCI:

Par dana ranije, u nedjelju, ekipa ITN-a započinje dan snimajući molitvu tijekom svete mise u dubrovačkoj katedrali, a završava snimajući tragove borbi na Srđu, iznad Dubrovnika. Tijekom dana posjetili su i franjevački samostan, u kojemu su krhotine granata počinile određenu štetu. Svećenik Josip Sopta daje izjavu u kameru i, nakon pitanja kako se osjeća, biva prekinut bukom projektila koji je pao u negdje u blizini. Načas se trgne od straha i, ne dopuštajući da ga to omete, ubrzo odgovara kratko i jasno na postavljeno pitanje: “Tužno”. 

U još jednoj potresnoj sceni, video prilog ITN-a prikazuje neku gospođu koja, kako kaže novinar, riskira život kako bi spasila svog psa. U staroj gradskoj luci ona traži neki zaklon pod bukom granata, a pas, njemački ovčar, čini se istovremeno i uplašenim, ali i sretnim što vlasnica brine o njemu u takvim trenucima. Skače na vlasnicu, dodiruje svojom njuškom njezino lice, ona ga potapše i zajedno kreću dalje. 

>> GALERIJA Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991.

1/35
Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
11:47 06.09.2024.

Jesu li to oni koji nose jugoslavenske zastave , kao one po gey paradama i "antifašističkim" skupovima po Hrvatskoj? Vlado sram te bilo.

Avatar Stradun
Stradun
12:45 06.09.2024.

Kao Dubrovčanin i branitelj, koji je prošao opsadu Grada i preživio, a mnogi nisu, mogu reći: Bila su to teška vremena, ali preživjeli smo. Na tekst imam primjedbu . Pišete o neprijateljskom razaranju stare gradske jezgre, a ne želite otkritikriti počinitelja. Samo na jednom mjestu, u članku s cca. 570 riječi , izravno naglašavate : JNA. Pa kako možete napisati ozbiljan članak bez onih temeljnih Tko,Što, Gdje, Kad, Zašto.(Who, What, Where, When and Why )? Da, i na još jednom mjestu napisali ste vrlo općenito: saveznička vojska. A u nadnaslovu, naslovu i podnaslovu ništa. Vrlo neutralno.Kao da se to događalo u nekom udaljenom zakutku Azije. Ili Afrike.Ili kao da je to plod mašte .

PR
pravednik2
11:59 06.09.2024.

Da je slučajno neka naša raketa pala na Beograd u ono vrijeme, komšije bi još najmanje 100 godina svaki drugi dan naricali o tom terorostičkom aktu. Možda bi čak i proglasili neki genocid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije