MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

'Već 33 godinu jedva spavam. Za mene je 1991. godina stalno prisutna, i tako će biti dok ne pronađem svoju kćerku'

Foto: Dubravka Petric/Pixsell
1/4
30.08.2024.
u 08:35

Hrvatska još uvijek traga za ukupno 1792 nestalih osoba među kojima je i 370 nestalih s područja Vukovara.

Na dan kada se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu Hrvatska još uvijek traga za ukupno 1792 nestalih osoba među kojima je i 370 nestalih s područja Vukovara. Broj nestalih se iz godinu u godinu smanjuje ali to ide presporo tako da je puno članova najuže obitelji preminulo a da u međuvremenu nisu saznali za sudbinu svojih najbližih.

Među nestalim osobama iz Vukovara je i Jelena Pančić iz Vukovara. I dalje na gotovo svakom obilježavanju vezano za stradanja Vukovara može se vidjeti njena majka Milka Pančić koja i dalje neumorno pokušava doznati kakva je sudbina njene kćerke i gdje je pokopana. Jelena je imala samo 19 godina kada je odvedena 18. studenoga iz Borovo commerca gdje je se bila povukla s ostalim braniteljima kako je padala obrana grada.

- Liježem i ustajem s mislima o Jeleni. Gotovo da i ne spavam i tako živim 33 godinu. Za mene je 1991. godina još uvijek u glavi i tako će biti sve dok ne pronađem svoju kćerku. Oprostiti mogu ako netko zatraži oprost, ali zaboraviti ne mogu nikada – kaže nam Milka Pančić.

VEZANI ČLANCI: 

Dodaje kako sa zadovoljstvom svake godine polaže ruže i svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata jer zna da su tamo pokopani njeni ratni prijatelji i suborci. Na taj način nekako polaže vijenac svojoj Jeleni čije tijelo nikada nije pronađeno niti se išta zna o njenom nestanku. Prisjeća se kako je Jelena 9. studenog 1991. godine napunila 19 godina kao da je i taj dan bila na prvoj crti bojišnice.

- Znam da je iz Borovo Commerca odvedena 18. studenoga. Zadnje što znam da je bila u Borovu selu. Neke informacije govore i da je odvedena poslije u Dalj. Čula sam i da je odvedena sa još četiri žene od kojih nikada niti jedna nije pronađena. Ona je bila najmlađa od njih četiri. Nadam se da će je pronaći, ali ja imam već 77 godina i strahujem da to neću doživjeti. Puno je roditelja otišlo na drugi svijet, a da nisu saznali za sudbinu svoje djece. Toga me najviše strah – kaže Pančić.

U sklopu svojih nastojanja da pronađe tijelo svoje kćerke stupila je u kontakt i s njenim prijeratnim školskim prijateljicama, ali se sve svodi da nitko ništa ne zna. Išla je i u Beograd na suđenja za ratne zločine. Imala je nadu da će i razgovori s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je obećao pomoći, dati rezultata ali kaže kako je ubrzo uvidjela da od toga nema ništa. - Postoje te arhive JNA, ali nitko ih ne otvara niti ima namjeru da otvori - istaknula je Pančić.

>>> Pronađena još jedna masovna grobnica: Otkrivena tijela na komunalnom odlagalištu

1/21

 

Komentara 2

LI
Linomedo
18:57 30.08.2024.

Ova država nema kvalitetan kadar. Kakvi su to pravnici koji ne mogu napraviti najosnovnije niti nakon 33 godine, a da niti ne govorimo o ratnoj odšteti.

HO
homofobic
15:17 30.08.2024.

Pitajmo plenkijeva koalicijskog partnera! On sigurno zna za barem jednog (Dr. Ivan Šreter) a vrlo vjerojatno i za mnogo drugih grobova. Pitajmo i bivseg poslanika u Saboru koji je navodno osobno bio povezan s barem jednim ubistvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije