ODBIJENA ŽALBA

Potvrđena presuda Tanaskoviću: Ide u zatvor na 19 godina za ubojstvo na Zrću

Zadar: Nastavljeno suđenje Dušku Tanaskoviću za ubojstvo na Zrću
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/5
11.10.2024.
u 11:36

tvrdnjama žalitelja, Visoki kazneni sud ocjenjuje kako je izravna namjera za počinjenje kaznenog djela razvidna iz načina počinjenja kaznenog djela, objasnio je sud

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu od 19 godina zatvora drzavljaninu Srbije Dušku Tanaskoviću (30) za ubojstvo crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića (39) ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na Pagu kod Zrća.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu optuženika kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru. Time je prvostupanjska presuda kojom je optuženik osuđen zbog ubojstva na kaznu zatvora u trajanju 19 godina postala pravomoćna. Protivno tvrdnjama žalitelja, Visoki kazneni sud ocjenjuje kako je izravna namjera za počinjenje kaznenog djela razvidna iz načina počinjenja kaznenog djela. Optuženik je ispred kluba čekao oštećenika, kojeg nije poznavao niti je s njim imao ikakve sukobe prije toga, nakon čega čim ovaj izlazi iz kluba, kreće za njim i iz neposredne blizine, s leđa mu ispaljuje hitac u glavu te se odmah zatim daje u bijeg, odbacujući istovremeno ruksak i stvari koje je imao kod sebe, pa i odjeću. Neposredno prije nego bude uhvaćen po policiji pokušao je razbiti i uništiti mobilni telefon koji je imao kod sebe. Protivno daljnjim žalbenim prigovorima prvostupanjski je sud pravilno utvrdio da je optuženik u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv. Motiv kod kaznenog djela ubojstva nije relevantan, kraj objektivno utvrđenih okolnosti, jer ne predstavlja bitno obilježje kaznenog djela ubojstva za koje je optuženik osuđen.

Izrečena kazna je adekvatna. Ispravno je prvostupanjski sud verbalno izražavanje žaljenja na raspravi ocijenio kao pokušaj umanjenja kaznene odgovornosti, što je i valjano obrazložio.  Prvostupanjski je sud ispravno cijenio otegotnim odnos optuženika prema kaznenom djelu koje se ogleda u izostanku žaljenja i kajanja prema učinjenom i prema članovima njegove obitelji, njegovu raniju osuđivanost zbog kaznenih djela s elementima nasilja, kao i da je kazneno djelo počinio nedugo nakon što je izašao s izdržavanja kazne zatvora, na javnom mjestu, pred većim brojem ljudi.  Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio kako su olakotne okolnosti izostale - navodi se. Podsjetimo, nakon ubojstva spekuliralo se da je riječ o naručenoj mafijaškoj likvidaciji.

>> VIDEO Tanasković dobio 19 godina zatvora za ubojstvo Crnogorca na Zrću

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije