ODOBRILA REZOLUCIJA

Povijesni trenutak: Palestina prvi put zauzela svoje mjesto u Općoj skupštini UN-a

UN Security Council meeting in New York
David Dee Delgado/REUTERS
11.09.2024.
u 01:00

Palestinci su do sada sjedili u Općoj skupštini kao promatrači i bili su smješteni iza diplomata država članica.

Palestinci su u utorak prvi put zauzeli svoje službeno mjesto među 193 zemlje članice u Općoj skupštini UN-a.Na početku 79. zasjedanja najvećeg tijela UN-a, palestinski diplomati sjedili su u ime "Države Palestine" između Šri Lanke i Sudana. Skupština je to pozdravila pljeskom, a egipatski predstavnik ocijenio je da je riječ o povijesnom trenutku.

Palestinci su do sada sjedili u Općoj skupštini kao promatrači i bili su smješteni iza diplomata država članica. Rezolucija Opće skupština UN-a usvojena u svibnju dala je Palestincima veća prava sudjelovanja i privilegije u Općoj skupštini, gdje se održavaju rasprave i nijedna država članica nema pravo veta. Pozvala je također Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri primanje Palestine u punopravno članstvo u UN-u. Vijeće sigurnosti ima konačnu riječ u tom pitanju.

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
08:49 11.09.2024.

Za kaj onda ne primiti u UN I drzavu Studentski Centar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije