BUKTINJA KOD ŽRNOVNICE

Požar je i ranije prijetio raketnoj bazi: 'Ulaz u podzemna skladišta zaštićen je neprobojnim vratima'

Žrnovnica: Borba s vatrenom stihijom kod Žrnovnice i dalje traje
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/20
28.08.2024.
u 19:56

Kada su hrvatski vojnici preuzeli raketnu bazu od JNA 1991., u njoj su zatekli 50-ak raketa RBS-15B, tada najsuvremenijih krstarećih protubrodskih projektila švedske proizvodnje

Udar groma uzrokovao je u ponedjeljak navečer požar kod Žrnovnice. Nakon što se vatra jučer razbuktala, požar je u jednom trenutku ugrozio i raketnu bazu. Isto se dogodilo i 2011. te 2017. godine. Nakon velike buktinje prije sedam godina, Ministarstvo obrane objasnio je bi li rakete ugrozilo da je površina baze izgorjela: "Ugrožene bi bile samo vanjske stambene i upravne građevine, a sigurnost raketnog naoružanja i opreme ne bi bila smanjena."  

"Raketno naoružanje i oprema skladište se u tipiziranim podzemnim skladištima, potkopima vojarne 'Sv. Jure' Žrnovnica. Podzemna skladišta projektirana su i sagrađena prema svim sigurnosnim propisima, a ulaz u podzemna skladišta zaštićen je neprobojnim vratima otpornim na djelovanje eksplozije i vatre", istaknuo je MORH 2017. godine. 

Foto: VLm

Kada su hrvatski vojnici preuzeli raketnu bazu od JNA 1991., u njoj su zatekli 50-ak raketa RBS-15B, tada najsuvremenijih krstarećih protubrodskih projektila švedske proizvodnje. Nakon što je HV preuzeo te rakete, to je ubrzalo sklanjanje brodova JNA iz hrvatskog akvatorija, s obzirom na to da RBS-ice imaju domet od 80 km. U spletu tunela ispod brda Markovača uskladištene su bile i stotine protubrodskih raketa P-15, P-20, kao i protuavionske RZ-13, sve sovjetske proizvodnje, a koje su činile naoružanje za fregate i raketne čamce JRM-a.

Stručnjaci su u bazi u podzemnim radionicama remontirali veći broj raketa, nakon čega su uspješno ispaljene tri s dvije raketne topovnjače i s pokretnog MOL-a. Dvije su ispaljene i 1994.

Foto: VLm

Raketna baza Žrnovnica nalazi se ispod brda Markovača. Površina baze 4500 m2, ukupno 7500 m2, slikovito, veličine stadiona na Poljudu. Ispod brda je mreža tunela, a tu su radionice, skladište goriva, spavaonice, kuhinja, sanitarni čvorovi. Prostori, tuneli hermetički izolirani u slučaju biokemijskog napada, udara dubinskih, penetrirajućih aviobombi, atomske bombe snage 20 kilotona.

Baza posjeduje toplinske i dimne senzore, rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom. Vlastita hidroforska mreža, napajanje iz rijeke Žrnovnice. HV posjeduje tri MOL-a, Mobilni obalni lanser, kamioni s 4 lansera raketa RBS-15 B. U objektu se, osim skladišta protubrodskih raketa RBS-15B, 1991. nalazilo i skladište za protubrodske rakete P-15 i P-20, kao i PZO raketa RZ-13, sve ruske proizvodnje.     

 

GALERIJA Pogledajte kako izgledaju požarišta nakon borbe s buktinjom u Žrnovnici i Donjem Sitnom
Žrnovnica: Borba s vatrenom stihijom kod Žrnovnice i dalje traje
1/19

Komentara 1

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:00 28.08.2024.

Tko je zapalio ovaj požar? Opet SDSS-ov vijećnik kao kod Zemunika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije