vatrena stihija

Požari iz Trebinja prijete Hrvatskoj, vatrogasci pokušavaju spasiti sela i kuće

Danilo Gornje, požar
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.08.2015.
u 15:41

Vatrena linija proteže se od sela Grab do sela Tuli u trebinjskoj regiji prema Konavlima u Hrvatskoj i duga je kilometrima

Na području Trebinja tijekom cijelog dana bijesne požari, a vatrena linija na Zupcima iznad sela Potkraj duga je nekoliko kilometara. Vjetar širi vatru i otežava gašenje. Zapovjednik Vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković rekao je za Radio RS da se vatrena linija proteže od sela Grab do sela Tuli u trebinjskoj regiji prema Konavlima u Hrvatskoj i duga je kilometrima. Gori trava i nisko raslinje te ponegdje i visoko raslinje. Vuković je rekao da su vatrogasci raspoređeni na više strana kako bi obranili sela i kuće.

Požar je prije dva dana izazvao udar groma na području Zubaca, a, potpomognut vjetrom, danas se nastavio širiti.

Situacija je u noći sa subote na nedjelju bila kritična u Grabu i Tulima. Vatra se bila približila obiteljskim kućama i prijetila ugroziti električne stupove. Požar je sredinom srpnja za šest dana opustošio više od 240 hektara prekrivenih niskim raslinjem i više od 70 hektara većinom obraslih šumom na području trebinjskih brda. Požarima svakako pogoduje jako toplo i sušno vrijeme koje je obilježilo ovo ljeto, a prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, isto se očekuje i u sljedećim danima.

- Na području općine Jablanica, od subote navečer aktivan je požar na dijelu Prenja, ispod Cetine, a zahvaćena je čitava kotlina koja se nalazi u gustom dimu - priopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Opožaren je vrlo nepristupačan teren te ga je teško sanirati, navodi isti izvor. Također, u subotu navečer izbio je požar i na planini Plasa koji su tijekom noći ugasili vatrogasci iz Jablanice i planinari. Oba požara su izazvana udarom groma, navode iz Operativnog centra Civilne zaštite. Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar imala je također proteklog dana pet intervencija gašenja požara, i to u Raštanima, Pologu, Vrapčićima i na Šehovini, gdje je gorjela trava i nisko raslinje, dok je na Gorancima gorjela kuća koja je vlasništvo Mirjane Herceg.

>> Zračne snage gase požare na Braču i Ražancu

Ključne riječi

Komentara 7

MP
mparac3
19:42 09.08.2015.

Ja tu nista ne bih dirao.... Nadam se da ce suho i toplo vrijeme potrajati.... (Onaj komu je poznato to podrucje Trebinja i oko njega, zna o cemu govorim.)...

BE
berija
16:42 09.08.2015.

E, sad bi trebalo zatražiti pomoć od Hrvatske. Tj, Hrvatske vojske.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:24 10.08.2015.

Zamiljivo kako na ljeto odnosi iz smjera Trebinja uvijek zatople i postanu vruči dolje u smijeru prema našoj lijepoj Hrvatskoj u kojoj caruje 200 bogatih familija koje nemaju promlema sa plamenom jer uglavnom stanuju na svojim jahtama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije