OBJASNILA SLAVICA DODIG

Pozdravi 'Bog', 'Bok', 'Bokić' i 'Zdravo': Znate li zašto ih koristimo?

25.08.2021.
u 10:55

Od 90-tih godina pozdrav "zdravo" postupno iščezava i to je šteta – napisala je dr. Slavica Dodig

Dr. Slavica Dodig, autorica knjiga „Biblijski krajolici“, „Leksikon biblijskih žena“ i „Leksikon biblijskih muškaraca“ na svome je Facebook profilu objasnila nešto što mnogi ne znaju, a to je – zašto se pozdravljamo sa „bog“ ili „bok“.

"BOG" - dolazi od staroaustrijskog pozdrava „Mein Bogen“ = „Moj naklon“, iako ga neki dovode u vezu s pozdravom „Grüß dich Gott“ koji je poslije skraćen na oblik “Grüß Gott“. Značenje mu je: „Bog ti dao zdravlje“, a u Austriji i Bavarskoj intenzivno se koristi i danas. On kod nas nema svoga pravog adekvata, jer se kod nas među vjernicima uvriježio pozdrav „Hvaljen Isus i Marija“ ili skraćeno „Hvaljen Isus“. U nekim krajevima Hrvatske postoji pozdrav "Bog s tobom", "Bog ti dao zdravlje". 

"BOK" - kajkavska inačica pozdrava"bog". U mađarskom jeziku riječ "bók" znači kompliment, pohvala. U Primorju se koriste "bog i se", "bok i se", "boh" .

"BOKIĆ" - umanjenica pozdrava "bok"

"ZDRAVO", od rimskog pozdrava "Salve", što znači "U zdravlju". U Starom zavjetu nalazimo pozdrave: "pozdrav i zdravlje",  "zdravlje i dobru sreću", a u Novom zavjetu anđeo pozdravlja Mariju: "Zdravo, milosti puna". Od 90-tih godina pozdrav "zdravo" postupno iščezava i to je šteta – napisala je dr. Slavica Dodig.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
11:30 25.08.2021.

Nije teško biti ljubazan . Odaberite : " Kako ste ? Ljubim ruke . Moj naklon . Poštovanje .Dobar dan . Uživajte .Dobro jutro . Kako ste ? Pozdrav . Zdravi i veseli bili . Pozdravite svoje . Zbogom .. Hvala . Molim . Izvolite . Dobra večer . Dobra vam noć . Vidimo se . Ostajte mi zdravi . Živi bili ....."

Avatar horuk
horuk
13:51 25.08.2021.

Sve je to moguce. Jedino prijevodi iz njemackoga nisu moguci. To je netko preveo tko ne zna njemacki jezik. "Mein Bogen" = "Moj luk" ne postoji, nema smisla i ni u jednom naprimjer starijem filmu se nije koristio. "Grüß Gott"" = "PozdravBogu... Pozdravi Boga" ne treba se doslovno shvatiti kao ni nase "zbogom". Uopce na kraju ne znam zasto su neki fascinirani tim pozdravom "Bog"? Nekima to jako, jako smeta pa je svako malo tema i onda se povlaci to cudno navodno "Mein Bogen", samo se mogu cuditi ... Ohh mein Gott, odnosno po nekima "Oh mein Bogen" :D

CR
crocro
08:09 26.08.2021.

Čitam vaše komentare i mogao bi se s vama složiti. Ali zapamtite jednu stvar. Izbjeglice, razni migranti i došljaci koji hrle u Europu posljednjih godina u neograničenim količinama i koji će zauvijek ostati u Europi i nikada se neće vratiti u svoje zemlje, oni će u budućnosti nametnuti svoje pozdrave ili se vi nećete više usuditi pozdravljati međusobno kako ste se do sada naučili pozdravljati. Oni će svojim naseljavanjem i matematičkom progresijom brojnošu nadmašiti kršćanski svijet u Europi na način da će se oni pet puta brojčano više rađati od prosječnog broja europljana. Tako kada vas okruže sa svih strana, onda se vi pozdravljajte s "Bog", "Bok", "Bogić"" i sl. Ako Europa ne progleda a zadnji je trenutak kada to može, nestati će i europski pozdravi. Naseljavanje Europe migrantima nije slučajnost, već plan. Oni imaju izbora mnogih uređenih arapskih zemalja, ali na njihova vrata neće kucati jer neće islamizirati islamizirane zemlje, već krščansku Europu. Zato je navala na europske granice. ProgledaJ Europo, prije nego bude kasno. A već sada Europa nije kao što je bila prije samo 10 godina. Nema više te sigurnosti i spokoja i lagodnog života. To je prošlost a sada se treba privikavati na sadašnjost a još teže na budućnost. A vi pišete o pozdravima koje vaša pokoljenja za 100 godina neće smjeti izgovarati ili će se usuditi samo u svojoj kući, ako ne budi prisiljeni odseliti na neki drugi kraj svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije